Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Schneider Electric modernizuje řídicí systémy vodáren

Spojuje nejnovější technologie s platformou internetu věcí

Modicon M580 z nové generace PAC je prvním řídicím systémem svého druhu na světě, který má Ethernet zabudovaný přímo v systémové sběrnici ve svém jádře. Technologie od Schneider Electric nachází uplatnění například ve vodárenství.

Výrazné zlepšení funkcí starších, již instalovaných řídicích systémů přinesla vodárně Kværndrup na dánském ostrově Funen. Nový řídicí systém funguje na platformě internetu věcí a umožňuje vodárnu vzdáleně monitorovat a řídit přes PC, tablet nebo chytrý telefon. Technologie je dostupná i na českém trhu a hodí se také pro potravinářství, chemii a farmacii nebo plynárenství.

Nelehká výzva vodárny Kværndrup

Vodárna Kværndrup provozuje pět studní a čtyři čerpadla. Protože byl její řídicí systém zastaralý, doporučil Morten C. Jorgensen, elektroinženýr ze společnosti Water Center South (pomáhala Kværndrup s procesem modernizace), provést upgrade hardwaru i softwaru. V minulosti se pro řízení vodárny používal PLC systém Modicon Premium s inženýrským softwarem PL7, obojí od společnosti Schneider Electric. Během modernizace byla tato platforma nahrazena novým systémem ePAC Modicon M580 se softwarem Unity Pro V8.0 – rychle a s minimální finanční zátěží i provozními riziky.

Přínosy přechodu na novou platformu ePAC

Jednu z výhod systému Modicon M580 představuje návaznost a možnost propojení na starší generaci Modicon Premium. Zákazník může snadno přejít na nový ePAC Modicon M580 a využít přitom stávající instalovanou platformu vstupů/výstupů (v/v). Vyhne se dodatečným nákladům na výměnu v/v modulů a instalaci dalších propojovacích kabelů. Jednoduchost instalace rovněž výrazně omezila provozní rizika a zkrátila čas potřebný na přepojení. „Využili jsme této příležitosti a implementovali několik optimalizačních opatření se zaměřením na energetickou účinnost. Například teď v noci, kdy je menší poptávka, snižuje řídicí systém tlak a šetří vodárně energii, tedy peníze,“ vysvětluje Morten C. Jorgensen.

První PAC na světě s Ethernetem ve sběrnici

Inovativní systém Modicon M580 od Schneider Electric je první PAC na světě, který má Ethernet zabudovaný přímo v systémové sběrnici ve svém jádře. To nejen významně zjednodušuje integraci zařízení třetích stran, ale především umožňuje dosažení plné transparentnosti na všech úrovních aplikace. Jorgensen nemá o přínosu této technologie žádné pochybnosti. „Vypadá to skvěle. V našich provozech používáme velké množství senzorů a měřicích zařízení, takže jejich hlubší integrace a větší transparentnost řízení je pro nás velkou výhodou. Další důležitý přínos pro vodárenské systémy představuje vyšší úroveň zabezpečení.“

Obrázek Software Unity Pro poskytuje úplný přehled o svěřené aplikaci, umožňuje jednotné řízení a zvyšuje transparentnost celé aplikace
Obrázek Software Unity Pro poskytuje úplný přehled o svěřené aplikaci, umožňuje jednotné řízení a zvyšuje transparentnost celé aplikace
Upgrade na ePAC Modicon M580 nabízí vynikající poměr mezi cenou a výkonem
Upgrade na ePAC Modicon M580 nabízí vynikající poměr mezi cenou a výkonem
Vodárnu Kvrndrup mohou nyní vzdáleně monitorovat a řídit přes PC, tablet nebo chytrý telefon
Vodárnu Kvrndrup mohou nyní vzdáleně monitorovat a řídit přes PC, tablet nebo chytrý telefon

Stručný přehled přínosů

  • Moderní platforma řízení
  • Úspora času a nákladů díky kompatibilitě se stávajícími v/v systémy
  • Minimalizace rizik – nebylo nutné investovat do nových modulů v/v, ani do propojovacích kabelů
  • Nový software Unity Pro podporuje nové platformy Windows
  • Plná transparentnost napříč celou aplikací
  • Snadná integrace měřicích a inteligentních zařízení třetích stran
  • Mobilní aplikace: možnost přístupu přes PC, tablety a chytré telefony
  • Integrované zabezpečení

Schneider Electric CZ, s. r. o.
logo Schneider Electric CZ, s. r. o.

Společnost Schneider Electric je světovým expertem v ovládání energie. Svým zákazníkům a partnerům v oblastech průmyslu, energetiky, infrastruktury, IT a stavebnictví poskytuje řešení a služby pro bezpečné, spolehlivé a efektivní využívání elektrické energie.