Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Novinky ve štítkování domácích spotřebičů dle nových požadavků EU

Už od 1. 1. 2015 čekají české prodejce domácích spotřebičů i jejich zákazníky další změny. Odsavače par a elektrické i plynové trouby s energetickými štítky a zavedení povinného používání energetických štítků jako grafického souboru i při internetovém prodeji

„Nejdůležitější změnou od 1. ledna 2015 je zavedení energetického štítkování u dalších druhů spotřebičů, kterými jsou tentokráte odsavače par a elektrické i plynové trouby,“ uvedl Radek Hacaperka, generální ředitel CECED CZ (Sdružení evropských výrobců domácích spotřebičů).
Připomněl, že tato povinnost už byla dříve zavedena u jiných druhů spotřebičů - od 1. září 2014 se týká i vysavačů a v předchozích letech byla zavedena u chladniček, myček nádobí, televizí, praček, vinoték, klimatizátorů a sušiček prádla.


Energetické štítky povinně i na internetu

„Druhou nejvýznamnější změnou od 1. ledna je zavedení povinného používání energetických štítků jako grafického souboru i při internetovém prodeji u všech zmíněných kategorií výrobků,“ konstatoval Radek Hacaperka. Při ostatních způsobech reklamy s uvedením ceny spotřebičů (letáky, televizní spoty apod.) již navíc platí povinnost viditelně uvádět třídu energetické účinnosti výrobku.

Legislativa o Ekodesignu dále tlačí na zvyšování energetické účinnosti

Třetí oblast změn se týká zvyšování energetické účinnosti jednotlivých skupin výrobků podle požadavků legislativy o Ekodesignu. „Běžní zákazníci možná nejvíce zachytili snižování příkonu vysavačů, které mohou být od 1. září 2014 uváděny na trh s maximálním příkonem 1600 Wattů. Příkon vysavačů se ale bude snižovat i nadále, od 1. července 2017 smí příkon vysavačů činit pouhých 900 W,“ prozradil Radek Hacaperka. Snižování příkonu a zvyšování energetické účinnosti, které však nesmí být na úkor funkčních vlastností, se podle něj bude v příštích letech týkat i dalších spotřebičů, kterými jsou odsavače par, elektrické i plynové trouby a ohřívače.

Testování spotřebičů potrvdilo správně uváděné údaje o energetické účinnosti

„Výsledky letošního testování náhodně vybraných 50 modelů praček v rámci projektu ATLETE II navíc potvrdily, že výrobci elektrických spotřebičů v této kategorii nepodvádějí ohledně klíčových parametrů, jako je třída energetické účinnosti a spotřeba energie. V evropském testu, který provádělo 5 nezávislých zkušeben v rámci projektu ATLETE II, měly testované pračky dokonce v průměru o 5,5 % nižší spotřebu energie, než výrobci deklarovali,“ podotknul Juraj Krivošík, ředitel SEVEn, Střediska pro efektivní využívání energie, o.p.s.

„Testování ale zároveň ukázalo, že některé další údaje na výrobcích, na štítcích a v obchodech často chybějí nebo jsou neúplné, ukazuje se tedy, že i výrobci ne vždy přizpůsobují své výrobky požadavkům EU,“ konstatoval Juraj Krivošík a dodal: „V rámci našich aktivit a projektů se proto chystáme testovat i další kategorie domácích spotřebičů, aby měli zákazníci v ČR i celé Evropské unii jistotu, že se mohou při nákupu rozhodovat podle pravdivých a úplných údajů na energetických štítcích.“

Energetické štítky - přehled povinností
Energetické štítky - přehled povinností.
 
 
Reklama