Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Elektronika v evropských obchodech a chyby v energetických štítcích

Polovina výrobků nemá správný energetický štítek, prokázala kontrola prodejen s elektronikou. V internetových obchodech je situace ještě horší, správný štítek má jen třetina výrobků.

Rozsáhlou kontrolu 243 obchodů v 11 zemích EU provedlo v první polovině roku 2015 konsorcium partnerů projektu MarketWatch, v ČR kontrola přítomnosti energetických štítků proběhla ve 20 prodejnách. Zkontrolováno tak bylo 30 000 produktů v kamenných obchodech a na internetu, například ve specializovaných elektroprodejnách, hypermarketech, kuchyňských studiích, apod. O výsledcích průzkumu jsou informovány nejenom jednotlivé prodejny, ale i národní dozorové orgány.
V rámci projektu MarketWatch zároveň průběžně probíhá testování 120 modelů výrobků, u nichž se ve vybraných laboratořích měří jejich spotřeba energie a další provozní vlastnosti.

Štítky byly neúplné, poškozené, z jiného výrobku nebo chyběly úplně.

„Jeden z pěti vystavených produktů neměl energetický štítek vůbec, další pětina produktů měla štítek poškozený nebo špatně umístěný, tři procenta pak mělo štítek jiného modelu,“ oznámil nejčastější nedostatky Juraj Krivošík, ředitel SEVEn, Střediska pro efektivní využívání energie, o.p.s., které je v rámci projektu MarketWatch hlavním organizátorem programu monitoringu prodejen.

Na prodejnách bylo rovněž nalezeno přibližně 500 výrobků, které evropská legislativa již neumožňuje uvádět do prodeje, protože mají příliš nízkou energetickou účinnost.

„Jednalo se především o zastaralé vysavače, obyčejné žárovky, neúsporné sušičky a klimatizace,“ konstatoval Juraj Krivošík a zdůraznil: „Ještě větší nedostatky než u kamenných prodejen byly zjištěny u internetových obchodů, kde pouze jedna třetina výrobků byla správně označena energetickým štítkem, případně dalšími požadovanými informacemi.“



SEVEn, The Energy Efficiency Center, z.ú.
logo SEVEn, The Energy Efficiency Center, z.ú.

Podpora a rozvoj využívání úspor energie: poradenská činnost propojuje technické znalosti možností hospodárného využívání energie s jejich ekonomickou analýzou, celkovým hodnocením včetně dopadů na životní prostředí, návrhy optimálního způsobu financování ...

 
 
Reklama