Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jak vybrat světlo? Co se dočteme na obalu?

Teplé či studené světlo? Jestliže si budeme vybírat světelný zdroj, musíme vědět, kde nám bude sloužit. Například v kuchyni by chromatičnost neboli barva světla měla odpovídat dennímu světlu, do odpočinkových a relaxačních prostor se nám bude hodit osvětlení s teplejšími tóny.

Teplé či studené světlo? Jestliže si budete vybírat světelný zdroj, musíme vědět, kde nám bude sloužit.

Například v kuchyni by chromatičnost neboli barva světla měla odpovídat dennímu světlu, aby nebyla zkreslená barva potravin, což je třeba u masných výrobků velice důležité. Také v pracovně potřebujeme odpovídající světlo, zatímco do odpočinkových a relaxačních prostor se nám bude hodit osvětlení s teplejšími tóny a možností regulace intenzity.

Řekněme si, co můžeme na obalu takového světelného zdroje vyčíst.
  • Název, jméno výrobce a typové označení zdroje i jeho fotografie.
  • Příkon, pro jaké napětí je určen a vyzařovací úhel zdroje.
  • Rozměry, tedy výšku a největší průměr.
  • Světelný tok (uvádí se v lumenech, zkratka lm), který nám řekne, kolik světla světelný zdroj vyzáří. To je důležité, protože ne všechny zdroje o stejném příkonu stejně také svítí. Například zdroj se svítivostí okolo 1 200 lm pocitově nahradí klasickou 100 W žárovku.
    Obvykle se setkáváme s pojmy jako teple bílá (vhodná k odpočinku), chladně bílá (například do kuchyně), nebo denní bílá (třeba do dílny, do kanceláře). Udává se v Kelvinech a teple bílá je zhruba do 3 200 K, studeně bílá do 5 000 K a nad tuto hodnotu se pak jedná o bílou denní.
    U tohoto údaje by měl být uveden index podání barev Ra (CRI - color rendering index). Hodnotí věrnost barevného vjemu při osvětlení tímto zdrojem. Přitom přirozené podání barev má zdroj s Ra 100, u Ra 0 (sodíková nízkotlaká výbojka) není barvy možné rozeznat. Znamená to, že čím je číslo nižší, tím bude větší zkreslení barev.
  • U symbolu on/off většina výrobců uvádí počet spínacích cyklů a životnost zdroje. Ten může být v hodinách i letech při průměrné době svícení 2,7 hod denně.
  • Písmena A, B, až E na energetickém štítku určují energetickou třídu (E je nejméně úsporná),
  • symbol pro možnost stmívatelnosti (přeškrtnutý to vylučuje),
  • symbol popelnice – přeškrtnutý znamená, že se zdroj nesmí vyhodit do běžného směsného odpadu. Tato zařízení je nutné recyklovat, a to buď vhazovat do speciálních kontejnerů, nebo i donést do specializované prodejny elektra, kde doloužilý spotřebič od vás přijmou.

Popisky na přebalech žárovek značky RETLUX již budou jasné!

RETLUX
Je značkou zaručující vysokou kvalitu produktů v oblasti elektroinstalačního materiálu, svítidel a žárovek. RETLUX si zakládá nejen na kvalitě svých výrobků vzhledem k jejich designu a funkčnosti, ale i s ohledem k životnímu prostředí. Portfolio značky se neustále rozšiřuje, proto se produkty RETLUX již nyní objevují v mnoha domácnostech, počítá se s nimi při zařizování novostaveb i při stavbách samotných, soukromých i průmyslových.
 
 
Reklama