Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vybrat žárovku klasickou, halogenovou žárovku, nebo LED?

Halogen nebo LED … rozmýšlíte se před dlouhým regálem plným žárovek různých tvarů, intenzity svítivosti i barvy světla a nevíte, zda vybrat klasickou žárovku, halogenovou nebo LED? Odborníci z RETLUXu nabízí vysvětlení, proč vybrat právě LED zdroj.

Halogenová žárovka svítí podobně jako klasické žárovky, byť úsporněji. Světlo je teplé, vyzařuje i teplo jako takové. Hodí se tam, kde příliš nesvítíme, protože má relativně velkou spotřebu.


Na obrázku je LED žárovka RETLUX RFL 221 – Filament MiniG, která nabízí velmi nízkou spotřebu energie a barvu světla blízkou klasické žárovce, vysokou odolnost proti vibracím, extrémně dlouhou životnost, žádné UV záření, okamžité rozsvícení na plný výkon, index Ra ≥ 80 zajišťuje věrné podání barev, neobsahuje rtuť a další nebezpečné látky, bezproblémový provoz i při nízkých teplotách, samozřejmostí je jednoduchá výměna za klasickou žárovku.
K dostání za cenu 109 Kč.

A kvůli čemu zvolit LED zdroj světla?

LED zdroje (Light-Emitting Diode – světlo vyzařující dioda) mají sice vyšší pořizovací cenu, ale jsou nejhospodárnější díky vysoké životnosti a úspoře energie.
Svítí na principu luminiscence polovodičového PN přechodu (rozhraní polovodiče typu P a typu N), tedy diody - součástky, která při průchodu proudu emituje světlo. Zjednodušeně řečeno, půlka křemíkového polovodiče má příměsi typu n (kladný pól), druhá typu p (záporný pól). Příměs typu n totiž při "smíchání" s křemíkem odevzdávají elektron, typ n naopak. Vznikla tak tedy jedna část "plusová“ a druhá "minusová", mezi nimiž prochází proud.

Neobsahuje tedy vlákno, kterému hrozí přepálení či přetržení a má proto vynikající odolnost proti nárazům a otřesům.
Nabíhá okamžitě – vydrží přes dvacet tisíc cyklů – a životnost dosahuje podle typu 15 000 i více hodin.

Důležité je vědět, že ne všechny typy nabízejí možnost stmívání.

Starší typy LED zdroje měly poměrně úzký vyzařovací kužel, dnes už to neplatí.
LED jsou k dostání s obvyklými druhy patic (E27 – klasická žárovka, E14 – tzv. miňonka) s nimiž nahrazují klasické žárovky, či dalšími paticemi (GU4, GU5.3, GU10), které je umožňují využít jako směrové LED zdroje místo reflektorových žárovek.
Varianta ve formě LED pásků se skvěle hodí pro dekorační účely nebo jako noční orientační světlo.

LED zdroj má až o 90% nižší spotřebu a vydrží dvacetkrát déle, než klasická edisonka. Dnes již jsou i ceny skoro srovnatelné s cenami klasických žárovek. Pozor ovšem při výběru, protože v obchodech je množství typů s rozdílnou cenou a především kvalitou. Je dobré nakupovat v kamenných obchodech či renomovaných e-shopech, kde je dostatečná záruka kvality výrobku.

V nabídce značky RETLUX naleznete nesčetně druhů žárovek klasických, halogenových i LED. Nabídku naleznete na www.retlux.cz
RETLUX je značkou zaručující vysokou kvalitu produktů v oblasti elektroinstalačního materiálu, svítidel a žárovek. RETLUX si zakládá nejen na kvalitě svých výrobků vzhledem k jejich designu a funkčnosti, ale i s ohledem k životnímu prostředí. Portfolio značky se neustále rozšiřuje, proto se produkty RETLUX již nyní objevují v mnoha domácnostech, počítá se s nimi při zařizování novostaveb i při stavbách samotných, soukromých i průmyslových.

 
 
Reklama