Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Osvětlení malých interiérů a vícevrstvé osvětlení schodiště

Maximalizace světla a proudění vzduchu je klíčem k pocitu prostornosti v místnosti. Osvětlení je velmi důležité, protože v malém prostoru stíny mohou místnost opticky ještě zmenšit. Vždy je lepší použít více světelných zdrojů, které osvítí místnost z více úhlů - nástěnná světla, stolní a stojací lampy, přisazené lustry, halogenová svítidla apod.

Odrazové světlo

Užitečné a přitom estetické je využití materiálů odrážející světlo, jako jsou např. kov, sklo, leštěné dřevo a lesklá kůže apod. To vše zvyšuje jas místnosti. Optické zvětšení prostoru umožňuje také zrcadlo. Nejlépe umístěné naproti oknu, aby odráželo c nejvíce světla.
V místnosti bez oken je dobré dát zrcadlo do rámu imitujícího rám falešného okna.

Více zdrojů osvětlení

Vyvarujte se pouze jednomu stromnímu osvětlení v malém prostoru. Pouze jedno stropní svítidlo má tendenci opticky vtahovat stěny dovnitř. Lépe je instalovat více světelných zdrojů blízko stěn, tak aby odrážely více světla. Aby se zabránilo oslnění, je dobré nástěnná světla opatřit stínítky.

Osvětlení schodiště

Pro osvětlení schodiště se nejčastěji uplatňuje vícevrstvé osvětlení, které umožňuje rovnoměrné rozložení světla i při různých režimech osvětlení během dne.

Nasvícení zábradlí

Extra nazdobení schodišťového zábradlí nemusí být jen záležitostí vánočního zdobení.
Světelné řetězce šroubovitě omotané okolo sloupků zábradlí nejen zvýrazní detaily provedení, ale jsou pomocníkem osvětlení schodiště zejména v noci.

Nástěnná světla a lampy

Nástěnná svítidla a lampy jsou dobrou volbou pro dekorativní osvětlení zdí lemujících schodiště. Při výběru nástěnných světel dbejte, aby odpovídali dekoru zbytku domu.

LED lampičky

LED osvětlení může být instalováno v několika oblastech podél schodiště. Jednou z možností je nainstalovat malé LED lampičky uvnitř schodiště na stoupačkách (přední vertikální plocha každého schodu), které pak pomohou osvětlit každý Váš jednotlivý krok. Další možností je nainstalovat světla nízko podél zdi u schodů. LED světla navíc lze zvolit v různých barvách, což umocní krásu provedení schodiště. Pokud tento typ světel doplníte o infračervené senzory na začátku a na konci schodiště, tak aby se rozsvěcely automaticky v naprogramovaném pořadí, zajistíte si tak působivý a přitom velmi praktický světelný efekt nasvícení schodiště.

Závěsné lustry a lampy na schodišti

Schodiště často poskytují dostatek prostoru pro zavěšení ověskového, nejlépe křišťálového lustru, nebo jiných závěsných svítidel. Použití těchto svítidel je výborný způsob jak prakticky využit tento prostor, nejen k nasvícení, ale i k celkovému dozdobení schodiště.
 
 
Reklama