Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Generátor energetických štítků společnosti Panasonic

V září 2015 se změnila směrnice o novém produktovém standardu ErP (Energy related Product) a společnost Panasonic na to reagovala vývojem generátoru energetických štítků – jednoduchého webového nástroje pro instalační firmy.

Zmíněná směrnice, platná od 26. září 2015, požaduje po výrobcích, aby štítkem opatřili každý produkt, instalační firmy zase musejí nálepkovat celé hotové systémy. Nový nástroj společnosti Panasonic umožňuje tisknout štítky a materiálové listy pro produkty této značky.

Od září 2015 je nutné novými ErP štítky označit veškeré produkty pro domácí nebo firemní vytápění – slouží to zákazníkům při rozhodování a pomáhá to v boji proti změnám klimatu. Štítek určí účinnost každého produktu a musí být dobře viditelný na všech materiálech, které se produktu týkají. Tepelná čerpadla spadají do devíti kategorií, od nejvyšší A++ po nejnižší G. Pokud tepelné čerpadlo poskytuje teplo do 55 °C, musí spadat do kategorie A, A+ nebo A++ s minimální účinností 100 %. U tepelných čerpadel s nižší teplotou je nutná účinnost aspoň 115 % a kategorie A+ nebo A++.

Směrnice ErP se ovšem netýká jen výrobců a jednotlivých produktů – také instalační firmy musejí pro každý produkt vystavit materiálový list a štítek. A pokud firma dává dohromady komplexní systém složený z různých technologií a komponent, je nutné štítkem označit nejen každý jednotlivý produkt (kotel, ovládací panel, tepelné čerpadlo apod.), ale také systém jako celek, což vyžaduje kalkulaci celkové energetické účinnosti.

Kalkulaci účinnosti u komplexních systémů, bez níž nelze povinný štítek vystavit, usnadňuje nový webový nástroj společnosti Panasonic. Stačí se připojit na internet a zadat příslušné produktové kódy jednotlivých produktů (jak značky Panasonic, tak případně i jiných výrobců a dodavatelů).

Panasonic dodává energetické štítky a materiálové listy pro všechny své produkty, jichž se nové nařízení týká. Oficiálně směrnice platí od 26. září 2015, definitivní zavedení bude ovšem nutné až po šestiměsíčním přechodném období.

Další informace o generátoru energetických štítků Panasonic www.panasonicproclub.com


Panasonic (divize tepelná čerpadla a klimatizační technika)
logo Panasonic (divize tepelná čerpadla a klimatizační technika)

Společnost Panasonic je jedním z předních světových výrobců klimatizačních systémů a tepelných čerpadel. V tomto oboru má přes 60 let zkušeností. Své produkty vyváží do více než 120 zemí a dosud vyrobila více než 200 miliónů kompresorů.