Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Konference ARaP 2013

Devátý ročník konference ARaP (Automatizace, Regulace a Procesy) se bude se konat ve dnech 21. a 22. listopadu 2013 v Praze.

Je to patrně nejvýznamnější česká technická konference v oboru automatizace. Pořádá ji Ústav přístrojové a řídicí techniky Strojní fakulty ČVUT v Praze ve spolupráci s Českomoravskou společností pro automatizaci a s mediální podporou odborného časopisu Automa a dalších odborných časopisů; odborným garantem je prof. Bohumil Šulc. Záměrem organizátorů bylo konferenci letos více otevřít odborníkům z praxe a učitelům odborných škol, aby sloužila potřebám jejich celoživotního vzdělávání a zvyšování jejich kvalifikace – tak, jak to obor automatizace vyžaduje.


9. ročník konference ARaP (Automatizace, Regulace a Procesy) se bude se konat ve dnech 21. a 22. listopadu 2013 (čtvrtek a pátek) v konferenčním centru Fakulty strojní ČVUT v Praze 6 – Dejvicích.


V programu převažují příspěvky zaměřené na řízení technologických procesů, např. o bezsenzorovém řízení synchronních motorů nebo o řídicích systémech pro lokomotivy.
Mnohé příspěvky popisují použití vyspělých (advanced) metod v řízení, např. modelování a simulaci při analýze rozložení teploty a tepelných toků v kotli, metody počítačového vidění a jejich využití ve flexotisku, v navigaci a měření, nebo použití modelu k návrhu prediktivní a fuzzy regulace či měření a simulace charakteristik pneumatického akčního členu.
Významná část příspěvků je zaměřena na řízení a optimalizaci spalovacích procesů v kotlích na biomasu, na řízení bioplynových stanic a na techniku prostředí v budovách – např. na řízení mikroklimatu historických budov nebo na prediktivní řízení budov v praxi.
S technikou chytrých budov souvisejí i příspěvky, zaměřené na asistenční techniku, např. možnosti využití mobilních snímačů v domácnostech nebo na informační a komunikační techniku pro zvyšování bezpečnosti seniorů.
Některé příspěvky mají přehledový a naučný (tutoriálový) charakter: počítačové vidění v průmyslu (prof. Hlaváč), využití inferenčních senzorů v prediktivním řízení (prof. Havlena) nebo moderní senzory pro automatizaci (prof. Ripka).

Úplný program konference
kontakt: cyril.oswald@fs.cvut.cz

 
 
Reklama