Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Úsporné osvětlení sochy Krista v Rio de Janeiru

Tři stovky světelných zdrojů na bázi technologie LED od firmy Osram, která je dceřinou společností koncernu Siemens, osvětlují jeden ze sedmi novodobých divů světa – sochu Krista v Rio de Janeiru.

  • Nový LED systém pomohl snížit spotřebu energie na osvětlení bezmála 40 metrů vysoké pamětihodnosti o více než 75 %.
  • Řešení kombinující energeticky efektivní světelné zdroje s moderními systémy pro řízení osvětlení umožňují snížit spotřebu energie až o 80 %.

Umělé osvětlení přitom spotřebuje přibližně 20 % světové produkce elektrické energie. Nový světelný zdroj byl instalován u příležitosti konference OSN, která se v Rio de Janeiru uskutečnila v červnu letošního roku a byla věnována tématu udržitelného rozvoje.


300 LED zdrojů zvýrazňuje dominantu Rio de Janeira na hoře Corcovado. Světelné zdroje použité v tomto projektu jsou nejen silné, ale také mimořádně efektivní, nákladové efektivní a dálkově ovládané.

„Je to pro nás velkým potěšením zdůraznit jeden ze sedmi divů světa s energeticky úsporným osvětlením LED. Tento projekt působivě předvádí nejen naše dlouhodobé zkušenosti v LED sektoru, ale také skutečnost, že udržitelnost, design a energetické účinnosti jdou ruku v ruce,“ vysvětlil při spuštění projektu Martin Goetzeler, tehdejší generální ředitel společnosti OSRAM.

OSRAM nahradil zastaralý systém osvětlení, který byl nákladný a s pracnou údržbou a provozem. OSRAM je nejen dodavatelem zdrojů, ale rovněž byl zodpovědný za provedení výměny systému a údržbu 2 roky po instalaci.

Instalace 300 LEDek je na pomníku a bezprostřední blízkosti. LEDky jsou vybaveny speciálním objektivem, který umožňuje zejména přesné bodové osvětlení ve střídavých barvách a různé světelné vlastnosti. Inovativní systém známý jako „Lighting Control Engine“ umožňuje každý LED projektor individuálně zaměřit a upravit, pokud jde o barvu a intenzitu světla.

Celý systém je jednoduchý a flexibilní, autorem je světelný návrhář Peter Gasper. Systém může být naprogramován, aktivován a deaktivován přes internet a mobilní telefon. V případě výpadku proudu se automaticky zapne generátor, který dále udržuje vybraný osvětlovací režim.

Zdroj:
Tisková zpráva Siemens http://www.siemens.cz/inovace a tiskové zprávy OSRAM

 
 
Reklama