Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Siemens a Osram v Praze ukázaly osvětlení budoucnosti

LED zdroje nevydávají teplo a šetří tak náklady na klimatizaci. Ve světle LED diod navíc nehrozí vyšisování nebo degradace barev zboží, jako například u halogenového zdroje - i takové poznatky zaujaly návštěvníky světelné show Osram a Siemens.

Opravdový světelný a technický zážitek připravily společnosti Osram a Siemens návštěvníkům v rámci prezentace svých novinek z oblasti osvětlovací techniky typu LED a automatizace budov. Jednodenní výstava se konala ve čtvrtek 12. května od 12 do 20 hodin v areálu Výstaviště v pražských Holešovicích. Zlatým hřebem prezentace byla čtyři metry široká a pět metrů vysoká průchozí LED kostka, jejíž barvu mohli návštěvníci měnit pomocí smartphonu.

Prezentace světelného řešení blízké budoucnosti fungujícího na principu technologie LED byla rozdělena do tří sekcí - obchody, pohostinství a kanceláře.
Nabízí jak klasické rozsvícení vypínačem, ruční stmívání, tak rozsvícení pomocí čidla pohybu či světla. Zájmu návštěvníků se těšilo také velkoplošné „náladové“ osvětlení měnící barvy a atmosféru, které jsou vhodné do reprezentačních prostor nebo na recepce. Vystaveny byly také pulty a stolky se zabudovaným osvětlením, např. svítící deskou, boční hranou nebo obrysem stolku. I u nich je možné měnit barvy a intenzitu osvětlení. Výhodou při použití v obchodech je, že led zdroje nevydávají teplo a šetří tak náklady na klimatizaci. Ve světle led diod navíc nehrozí vyšisování nebo degradace barev zboží, jako například u halogenového zdroje.

Největší zájem však byl o systém Dali Professional, který je možné osadit jak led zdroji, tak klasickými zářivkami, nebo paticemi E27 a E14. Výhodou je jednoduchá instalace a ovládání přes notebook. Osvětlení je možné nastavit přesně podle požadavků investora a navíc ho bez nákladů kdykoli měnit. Možné je ovládání vypínači, pomocí čidel, časového spínače atd. Jednoduše přes notebook můžete nastavit, který vypínač ovládá jaké světlo a to bez nutnosti měnit elektroinstalaci. Užitečná a úsporná funkce je také nastavení osvětlení (kdy běžně svítí na 30% výkonu) a v případě, že čidlo pohybu zaznamená přítomnost osoby, rozsvítí se postupně na 100%. Připojení k notebooku je pomocí USB.

"Návštěvníkům jsme připravili silný emotivní zážitek doplněný velkým množstvím námětů a informací o možnostech technologie LED. Tyto informace jsou určeny především elektroinstalatérům, projektantům elektroinstalací a osvětlení, velkoobchodníkům a architektům, ale i široké veřejnosti," řekl Roman Ostertag, obchodní a marketingový ředitel společnosti Osram.

"Inteligentní řízení budov v sobě zahrnuje vedle zabezpečení i důraz na hospodárné využití elektrické energie. Moderní osvětlovací technologie typu LED a OLED nabízejí efektní využití elektrické energie. Více světla a zážitků u těchto technologií nemusí znamenat více spotřebované energie," shrnuje Leoš Grelich z divize Building Technologies společnosti Siemens.

Srovnatelnou show uskutečnila společnosti Osram a Siemens v České republice vůbec poprvé. Prezentace je součástí společného turné v devatenácti evropských městech, během nichž firmy propagují budoucnost osvětlovací a automatizační techniky pro budovy a jejich provoz. Jednodenní prezentace nejnovějších trendů v osvětlení a inteligentním řízení budov byla určena jak pro širokou, tak odbornou veřejnost. Součástí výstavy byly čtyři odborné semináře o světelných zdrojích budoucnosti, o efektivnějším a úspornějším využití těch současných a o možnostech, které nabízejí inteligentní technologie řízení administrativních či společenských prostor a firemních provozů.



Siemens patří mezi největší elektrotechnické firmy v Česku. Již 120 let je Siemens nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou moderních a inovativních technologií. Vytváří 10,5 tisíce pracovních míst, což jej řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Své technologie, produkty a služby dodává zákazníkům ze soukromého i státního sektoru v oblasti energetiky, zdravotnictví, průmyslové a veřejné infrastruktury a informačních technologií. Skupina podniků Siemens v České republice vykázala v obchodním roce 2009/2010 obrat 30 miliard Kč. S objemem exportu, který dosáhl 17 miliard Kč, se Siemens v České republice řadí mezi největší exportéry. Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního elektrotechnického koncernu Siemens AG, který je přes 160 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu, spolehlivost a mezinárodní působení. Siemens AG je největším poskytovatelem technologií šetrných k životnímu prostředí, které dosahují 28 miliard EUR, tedy více než třetinu jeho celkového obratu. Ve finančním roce 2009/2010 dosáhl Siemens obratu 76 miliard EUR a zaměstnával zhruba 405 tisíc zaměstnanců po celém světě. Více informací naleznete na http://www.siemens.cz

Osram je součástí sektoru Industry společnosti Siemens a je jedním ze dvou předních výrobců světelných zdrojů na světě. V obchodním roce 2010 (skončil 30. září 2010) dosáhl celosvětového obratu 4,7 miliard EUR, z toho 88 procent mimo Německo. OSRAM využívá špičkové technologie pro výrobu světelných zdrojů a systémů osvětlování - přes 66 procent obratu pochází v současné době z energeticky úsporných výrobků. OSRAM je nadnárodní společnost zaměstnávající na celém světě přes 40.000 pracovníků, dodává zákazníkům ve zhruba 150 zemích a vyrábí ve 46 výrobních závodech v 17 zemích. OSRAM Česká republika s.r.o. má výrobní závod v Bruntále a obchodní oddělení v Praze.

Zdroje: foto a text Zdeněk Valášek, reportáž s použitím tiskové zprávy Siemens

 
 
Reklama