Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Ovládání venkovního osvětlení: flexibilní, spolehlivé a úspornější

Společnost OSRAM svou novou řadou elektronického ovládání Powertronic PTo 3DIM představuje vysoce výkonné systémy, které se vyznačují úsporným provozem a vysokou odolností.

Vynikají širokou možností uplatnění na poli pouličního a venkovního osvětlení. Elektronické ovládání nabízí tři možnosti ovládání a stmívání - od ovládání prostřednictvím interních astronomických hodin a tradiční dvoufázové stmívání až po možnost začlenění do telemanagementového systému využívajícího rozhraní DALI. Řada Powertronic PTo 3DIM tak nabízí skutečně největší možnou flexibilitu. S modelem HCITT 50W/830 OSRAM dále rozšiřuje své portfolio stmívajících halogenových výbojek využívajících osvědčenou technologii Powerball.

Vzhledem k tomu, že u svítidel pouličního a venkovního osvětlení již nestačí pouze to, aby svítily stále stejně intenzivně, zavádí společnost OSRAM elektronické ovládací prvky, které umožňují flexibilní stmívání osvětlení až na 50 % původního výkonu. Tímto způsobem významně přispívá k omezení spotřeby energie a ke snížení nákladů. Elektronické ovládací prvky řady Powertronic PTo 3DIM jsou k dispozici v rozsahu výkonu 50, 70, 100 a 150 W. Díky pevnému litému plastovému obalu dokážou odolávat působení počasí, hmyzu i nárazům (v souladu s EN/IEC 60598-1 odst. 4.20).

Elektronické ovládací prvky snižují ztráty energie oproti klasickým ovládacím prvkům až o 50 %. Účinnost svítidla navíc zvyšují až o 10 % a až o 30 % prodlužují jeho životnost. Vzhledem k tomu, že samy mají životnost 60 000 hodin a přepěťovou ochranu až do 10 kV, dochází k jejich poruchám pouze výjimečně a nároky na údržbu jsou proto minimální. Protože ovládání pouličního a venkovního osvětlení bývá s ohledem na značné vzdálenosti a nesourodou strukturu sítí náročné, vybavila společnost OSRAM řadu Powertronic PTo 3DIM hned třemi různými možnostmi, které by měly pamatovat na všechny možné požadavky.

Bezkonkurenční flexibilita 3DIM

Elektronické ovládání Powertronic PTo 3DIM se dá začlenit do systému telemanagementu, který využívá digitální komunikaci za pomoci rozhraní DALI. V tomto případě probíhá komunikace dvojím směrem a umožňuje tak plynulé stmívání svítidel a elektronického ovládání či adresování elektronických ovládacích prvků. Integrované astronomické hodiny umožňují plně samostatné a plynulé stmívání svítidel, ať už podle přednastavených parametrů, nebo v rámci naprogramovaných klientských požadavků (AstroDim). Dále je zde možnost tradičního dvoufázového stmívání (StepDim) prostřednictvím řízené fáze, které se používá v Evropě zcela běžně.

Efektivita v kombinaci s modely HCI-TT 35W/830 a 50W/830

Produkty řady Powertronic PTo 3DIM se vyznačují vysokou efektivitou zejména v kombinaci s keramickými halogenovými výbojkami. Tyto modely s paticí E27 vydávají bílé světlo, ve kterém osvětlené předměty vypadají lépe než ve světle nažloutlém. Bílé světlo navíc zvyšuje kontrastní vidění řidičů i chodců a přispívá tak k vyšší bezpečnosti na silnicích. Výbojky HCI-TT 50W/830 představují nový přírůstek do produktové řady společnosti OSRAM. Jejich vysoký světelný tok o hodnotě 5000 lm je stejně pozoruhodný jako jejích průměrná životnost - až 18 000 hodin. O obě tyto hodnoty se zasloužila osvědčená technologie keramických halogenových výbojek Powerball. Všechny výbojky řady HCI-TT jsou určené k využití v uzavřených svítidlech. Za pomoci PTo 3DIM se dají stmívat na 50 % svého výkonu. Jedná se o efektivní způsob přechodu od nažloutlého světla sodíkových výbojek na jasně bílé světlo výbojky halogenové. K této řadě ještě v oblasti nižšího výkonu nabízí OSRAM také 35W systém, který tvoří model HCI-TT 35W/830 se světelným tokem 3400 lm a patřičný PTo 35W EVG.

Svou řadou PTo 3DIM elektronických ovládacích prvků OSRAM zákazníkům nabízí udržitelné a dlouhodobé řešení pouličního a venkovního osvětlení. Díky elektronickému ovládání je možné v závislosti na podstatě a rozsahu ovládání přecházet mezi jednotlivými stmívacími režimy, aniž by bylo nutné jakkoliv zasahovat do hardwarového vybavení. Logika ovládání 3DIM bude v rámci firmy OSRAM sloužit jako norma. Kromě elektronického ovládání svítidel bude OSRAM uvádět na trh také diodové komponenty určené k využití v oblasti pouličního osvětlení vybaveného ovládáním 3DIM.

 
 
Reklama