Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Leditron - Budoucnost stmívání

Různé nálady, aktivity i denní doby si žádají různé úrovně osvětlení. Digitálně ovládaná svítidla s nekonečnými možnostmi nastavení dokážou například na pracovišti nejen šetřit energii, ale zároveň také navodit v jakýkoliv okamžik tu správnou atmosféru. S modelovou řadou Dulux Intelligent Dim Lamps společnosti OSRAM je výměna klasických žárovek za kompaktní stmívatelné zářivky jednoduchá a rychlá.

OSRAM nyní ve spolupráci s výrobci stmívacích technologií Insta, Berker, Gira a Jung vyvíjí řadu Leditron, která má nastolit novou průmyslovou normu a ukázat „budoucnost stmívání“.

Nová řada Dulux Intelligent Dim Lamps s technologií Leditron představuje ideální řešení pro nejnáročnější případy využití, jako jsou hotely a restaurace, kanceláře či domácnosti. Dají se využívat okamžitě v moderních systémech ovládání a stmívání zářivek a diodových svítidel bez nutnosti adresování.

Nový standard budoucnosti stmívání

Brzy bude k dispozici ještě pohodlnější řešení osvětlení, které navíc bude umožňovat i energeticky šetrný provoz, a to díky nové stmívací a ovládací technologii, kterou společně vyvíjí OSRAM a výrobci stmívacích technologií Berker, Gira, Jung a Insta.

Až doposud nabízelo možnost stmívání pouze několik modelů kompaktních zářivek. Díky technologii Leditronu jsou průvodní jevy jako například blikání či nerovnoměrné stmívání minulostí.

Tato technologie vychází ze základní myšlenky - použít místo stmívacích prvků ovládací jednotky a řídicí informace posílat prostřednictvím napájení světlu připojenému k danému obvodu. Tímto způsobem se dá nejen regulovat jas zářivky, ale u vhodných diodových modelů se tak dá jednoduše a v souladu s normami měnit i barva světla.

Výrobci považují Leditron za otevřený průmyslový standard, který vybízí veškeré společnosti v oboru k tomu, aby toto nové řešení rozvíjely. V současné době se připravuje standardizace této nové technologie. První ovládací jednotky a svítidla by se měla na trhu objevit koncem roku 2010.

 
 
Reklama