Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Osvětlovací příručka pro obce, projektanty i občany pomůže se světelným znečištěním

Příručka shrnuje základní doporučení k tomu, aby veřejné osvětlení nebylo zdrojem zbytečného světelného smogu.


Osvětlovací příručka zásad návrhu veřejného osvětlení je k dispozici v PDF na webu MŽP

Ministerstvo životního prostředí vydalo pomůcku pro obce, ale i další zájemce, kteří chtějí omezit světelné znečištění ve městech a jejich okolí. „Doporučení pro moderní osvětlování“ je aktualizací příručky pro obce z podzimu 2017. Nově se kromě veřejného osvětlení zabývá i možnostmi šetrného svícení ve venkovním prostoru obecně.

V dokumentu najdou zástupci obcí, projektanti, provozovatelé soukromého osvětlení, ale i občané řadu informací o tom, co je světelné znečištění, jaké má zdravotní rizika, dopady na přírodu, pozorování hvězdné oblohy, plýtvání energií či bezpečnost. Příručka pomůže vybrat nejvhodnější osvětlení a zorientovat se ve správném nastavení a možných parametrech osvětlení. Popisuje jednoduchá pravidla, jak svítit co nejefektivněji a zároveň minimalizovat negativní vlivy světla během noci na přírodu i obyvatele, a také možnosti, jak se bránit světelnému znečištění či rušivému světlu.

Zásady šetrného osvětlování

  • Sviťte jen tam, kde je potřeba. Nesviťte lidem do oken, do okolní krajiny ani na oblohu, neosvětlujte stromy a vodní plochy.
  • Sviťte pouze dolů, používejte svítidla vhodná pro danou situaci a nenaklánějte je. Dobře zvažte, kam je nejlepší svítidla nainstalovat.
  • Nesviťte zbytečně silně a využívejte možnosti světlo ztlumit, když je malý provoz. Pokud není osvětlení potřeba, vypněte ho nebo ztlumte na minimum.
  • Používejte teplé odstíny světla. Teplota chromatičnosti by neměla přesahovat 2 700 K.
  • Po projektantovi a dodavateli požadujte šetrné osvětlení.
 
 
Reklama