Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Osvětlování vstupuje do digitální éry

Digitalizace dnes probíhá na všech frontách, z novin na portály, z papíru do tabletu, ze spojitého signálu do jedniček a nul. A osvětlování není žádnou výjimkou. Samozřejmě tu zůstávají hlavní parametry jako výkon, barva světla a světelný tok. Také požadavky na osvětlení z hlediska účelu osvětlení, z hlediska hygienických a technických norem a z hlediska úspor jsou dnes známé a jasně definované. LED technologie, to už je dnes každodenní realita, ale jak ušetřit ještě o fous víc?

Součástí moderního osvětlení je stále více elektroniky a řídicích prvků, neboť právě reakce na skutečné požadavky osvětlení v prostoru a čase jsou dalším milníkem k úspoře. Tedy svítíme pouze tam, kde je potřeba, a když je potřeba. V momentě, kdy používáme úsporné LED osvětlení a zdánlivě už není jak a kde ušetřit, nám chytré řízení dokáže další desítky procent spotřebované energie uspořit. Řídicí systémy, které vyhodnocují přítomnost osob, míru denního světla a na základě toho upravují parametry umělého osvětlení, jsou dnes integrovány do řízení celých budov – spolupracují s žaluziemi, klimatizací nebo požárním systémem. V menším měřítku místností či domácností pak hovoříme o tzv. smart řešeních či smart home odvětví.

Nikoho dnes nepřekvapí, že světlo se dá ovládat dálkovým ovladačem, tabletem či mobilem. Takovou bránou mezi svítidlem a digitální komunikací je DALI předřadník, doplněn o DALI řídicí jednotku (DALI PCU). Dokáže řídit až 25 svítidel, až 4 DALI PCU mohou být zapojena paralelně a automaticky se synchronizují. Lze tedy využít až 4 ovládacích míst pro ovládání až 100 svítidel, například v kancelářích nebo konferenčních místnostech v závislosti na přítomnosti osob a příspěvku denního osvětlení včetně dálkového ovladače.

Schématické znázornění zapojení OSRAM DALI řídicí jednotky a LEDVANCE PANEL DALI svítidel
Schématické znázornění zapojení OSRAM DALI řídicí jednotky a LEDVANCE PANEL DALI svítidel
  • Úspora energie díky detekci přítomnosti osob
  • Automatické zapnutí/vypnutí osvětlení díky senzoru pohybu nebo přítomnosti osob
  • Manuální stmívání a zapínání
  • Vypnutí stand-by režimu detektorem pohybu nebo přítomnosti

Konkrétním příkladem takové instalace může být svítidlo LED Panel DALI, 600x600 mm s životností až 50.000 hodin. Je to náhrada 40 W tradičního svítidla, tedy se světelným tokem 4.000 lumenů, a cenou od 2.850 Kč (bez DPH a PHE, velkoobchodní cena). Panely DALI se dají pořídit v rozměrech čtverce i obdélníku, ve třech teplotách chromatičnosti a dokonce s UGR<19.

Co se týká samotné instalace, toto univerzální svítidlo má 4 varianty montáže. Lze jej zavěsit pomocí sady na zavěšení, vsadit do kazetových stropů, pomocí klipů umístit do sádrokartonového stropu anebo se dají také přisadit pomocí tzv. Surface Mount Kit. Skromný, ale vkusný design v podobě velmi tenkého hliníkového těla a orámování v matné bílé barvě umožňuje použít LEDVANCE® Panel na místech denního setkávání jako jsou právě kanceláře, konferenční místnosti, recepce a vstupní haly. Více informací na www.osram.com/dalipcu nebo www.ledvance.cz.

LEDVANCE® Panel v  rozměru 120 x 60 cm
LEDVANCE® Panel v  rozměru 120 x 60 cm
LEDVANCE® Panel rám pro přísaznou montáž a klipy do sádrokartonu
LEDVANCE® Panel rám pro přísaznou montáž a klipy do sádrokartonu

 
 
Reklama