Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jak si správně zvolit vhodné osvětlení do domácnosti

Stavební veletrh IBF poradí s výběrem vhodného typu osvětlení dle jeho použití v domácnostech. Proč je důležité si správně vybrat? Protože správná volba vhodného osvětlení je nejsnazší cestou k úspoře nejen energie, ale i peněz. Ovšem se zachováním užitného komfortu. Pro všechny, kteří si nejsou zcela jisti jak si správně zvolit vhodné osvětlení do domácnosti a přitom si nezkazit zrak, přinášíme stručný návod.

Sedm kroků pro správně zvolené osvětlení

1) Mýty a fakta o klasické žárovce

Klasická žárovka provázela život mnoha generací. Nikdo ale neřešil, že žárovka 92 % spotřebované energie „prohřeje“ a pouze 8 % vydá na osvětlení. Ano, úsporné osvětlení s sebou nese vyšší pořizovací náklady, ale tato investice se záhy vrátí v podobě nižšího účtu za elektřinu. Přičemž osvětlení se na účtech za elektřinu podílí přibližně 25 %.

2) Co je světelný tok?

Světelný tok popisuje, kolik světla zdroj vyzáří do okolního prostoru, a měří se v lumenech. Tato veličina se nově uvádí na obalech. Pro správné porovnávání náhrad je dobré si zapamatovat, že klasická 60W žárovka měla 806 lumenů.

3) Jak zvolit barvu světla

Moderní zdroje osvětlení nabízí možnost volby barvy světla. Lidé preferují takovou barvu, na jakou byli zvyklí u klasické žárovky. Kompaktní zářivky i LED zdroje nabízí škálu od „teple bílé“ až po „denní bílou“. V čem je rozdíl? Ve vnímání barev a prováděné aktivitě. Což má vliv i na výběr vhodného osvětlení konkrétní místnosti. Do obývacích prostor je vhodné teplé světlo, pracovním místnostem pak svědčí světlo bílé, které povzbuzuje k vyšším výkonům.

4) Co přináší nové technologie oproti klasické žárovce?

Halogenové žárovky – jsou její přímou náhradou, okamžitě svítí, mají 2× delší životnost, okamžitý start a přináší úsporu energie v rozmezí 25–30 %.

Úsporné kompaktní zářivky – přinášejí 5× menší spotřebu, až 15× delší životnost a možnost volby barvy světla.

LED žárovky – se vyznačují přibližně 5,5× nižší spotřebou energie, dlouhou životností (i 25 000 hodin), rychlým startem, možností častého zapínání a vypínání a možností volby barvy světla.

5) Jak vybrat vhodné osvětlení aneb snadné srovnání

Orientační přehled výše uvedených typů světelných zdrojů a jejich srovnání na příkladu náhrad pro 60W klasickou žárovku představuje následující tabulka.

Typ osvětleníPříkon
[W]
Životnost
[h]
Pořizovací cena
[Kč]
Úspora energie
[%]
Úspora
[Kč za rok]*
Klasická žárovka601 0001000
Halogenová žárovka462 000603066
Kompaktní zářivka9–116–10 000100–12080231
LED zdroje1025 000250–350až 85236
* při sazbě D02d, tj. 4,72 Kč/KWh a při průměrném svícení 1000 h ročně – neboli 2,74 h denně

S výběrem pomůže také energetický štítek, který je sestaven zcela shodně s energetickými štítky jiných elektrických spotřebičů a udává roční spotřebu zdroje.

6) Správné osvětlení různých místností

Pro volbu správného zdroje je důležitý účel místnosti – pracovna, odpočinek, běžný život. Neméně důležité je také časové využití daného prostoru. Tam, kde se svítí dlouho, je vhodné instalovat kompaktní zářivku nebo její LED náhradu. Naopak na místa, kam chodíme jen výjimečně, a často se rozsvěcí a zhasíná, se více hodí halogenová žárovka nebo také LED zdroj světla.

7) Číst údaje na obalu se vyplatí

Pro úplnou spokojenost s vybraným světelným zdrojem si nezapomeňte pečlivě přečíst údaje na obale. Základními informacemi jsou příkon ve wattech, světelný tok v lumenech, teplota chromatičnosti v Kelvinech, index podání barev, životnost světelného zdroje v hodinách a počet spínacích cyklů. Povinnou výbavou je také energetický štítek. Ten graficky určuje zařazení světelného zdroje pro použití v domácnostech do jedné ze sedmi tříd energetické účinnosti, přičemž písmenem A jsou označeny nejúspornější zdroje.

Tolik teorie. Jak si ale všechno reálně představit? Přeci na stavebním veletrhu IBF!

Pro všechny, kteří si chtějí doma správně svítit, budou v rámci pavilonu P vytvořeny vzorové místnosti – pracovna, kuchyň nebo obývací pokoj – které budou osvětleny různými druhy svítidel. Návštěvníci si je budou moci v reálných podmínkách vyzkoušet. Tyto praktické ukázky budou doplněny přehledným průvodcem a poradenským centrem.

Na přípravě projektu se podílí společnosti ABB, BVV, Studio Jasyko, OSRAM Česká republika a Pražská energetika.

Více informací naleznete na www.ibf.cz


Veletrhy Brno, a.s.
logo Veletrhy Brno, a.s.

Největší realizátor veletrhů a výstav v České republice s více než třicetiletými zkušenostmi v oboru. Hlavními obory činnosti je poskytování obchodních (výstavářských) služeb pro podniky a pronájem vlastních nemovitostí (výstavních ploch a pavilonů). ...