Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Výkonné laserové řezací stroje v konstrukční praxi

V poslední době dochází ke značnému rozmachu v oblasti strojního vybavení výrobních firem špičkovou laserovou technologií určenou pro řezání plechů. Rozšíření těchto moderních metod dělení materiálu umožňuje nevídaný posun v konstrukčních možnostech nejenom velkých, ale i středních a malých firem. V následujícím článku bychom rádi přinesli alespoň hrubý nástin technických možností, které průmyslové lasery přinášejí.

Uplatnit své výrobky na dnešním trhu je pro většinu firem klíčovou otázkou. Ve hře je převážně cena a hledisko kvalitativní. Zákazníci mají vysoké požadavky na užitnou hodnotu nabízeného produktu a vývojově-konstrukční kanceláře jsou pod tlakem minimalizace nákladů při vyšší přidané hodnotě, kterou musí výrobek zákazníkovi poskytnout. S rozvojem laserových řezacích zařízení dostává konstruktér do ruky ohromný nástroj. Jeho tvůrčí invence už není omezována výrobními možnostmi tabulových nůžek a kotoučových pil. On-line propojením CAD programů s laserovým řezacím strojem je vytvořen ideální předpoklad pro optimální návrh jakéhokoliv konstrukčního dílu.

Přednosti laserového dělení plechů

Firma Herding se věnuje problematice řezání plechů laserem již od roku 1993, kdy jako jedna z prvních firem v republice zakoupila svůj první laserový řezací stroj. Hlavní výhodou, které jí toto řešení tehdy přineslo, bylo urychlení vývoje vyráběných vysoce výkonných průmyslových filtračních jednotek při optimálním využití plechových polotovarů.

Mezi širokou škálu výhod laserového dělení plechů patří tvarová volnost při návrhu dílců. Moderní CAD systémy pro návrh dílů umožňují generovat různé plošné tvary součástí a přenášet je přímo na tabuli plechu příslušného formátu. Řídicí software pak provede optimalizaci rozmístění a vybere nejvhodnější postup řezu. Konstruktér je tak přímo propojen s výrobním oddělením a je schopen zadávat rozviny dílů přímo, bez jakéhokoliv mezičlánku. Obsluha stroje pak vykonává pouze manipulaci s materiálem a dolaďování řezných parametrů na vlastním laseru. Pokud si představíme, že je takto realizovatelný takřka jakýkoliv obecný tvar rozvinu, bude nám jasné, jaké neuvěřitelné možnosti tato technologie nabízí.


Pohled na velkoformátový laserový řezací stroj

Laserové řezání jako služba

Firma Herding nabízí službu laserového řezání plechů i externím zákazníkům. Pro tento účel je vybavena řezacími laserovými stroji velkého formátu (2 x 6 m) s generátorem o výkonu 5 kW. Oba stroje přitom pracují v tandemu a vytvářejí tak dostatečnou výrobní kapacitu pro uspokojení všech požadavků. Volné kapacity obou velkoformátových laserových pálicích strojů mohou využít jak drobní podnikatelé z blízkého okolí, tak i firmy, které plechové přířezy využijí, ať už jako své pravidelné subdodávky či třeba jen pro jednu konkrétní zakázku. Společnost Herding svým zákazníkům nabízí nejenom prosté dělení materiálu, ale komplexní vyladěnou službu, na jejímž počátku je požadavek či hrubá představa zákazníka a na konci brilantně přesný optimalizovaný výrobek, splňující ta nejpřísnější kritéria.


Laserové řezání umožňuje zpracovávat řadu různých materiálů a poskytuje
prakticky neomezenou volnost z hlediska požadovaného tvaru.

Možnosti technologie

Požadavkem dnešní praxe nebývá pouze zpracování konstrukčních plechů tříd 10 a 11, ale často i různých atypických materiálů. Na laserovém stroji lze řezat i pozinkovaný plech, tvrdokovy, nerezové oceli a slitiny hliníku a mědi. Tyto pestré možnosti jsou velmi atraktivní i pro obory, které nepatří do klasické kovovýroby, jako např. reklamní agentury či umělecká řemesla, dále pro architekty nebo internetové obchody. Jedná se o obory, které využívají právě schopnosti laseru dělit různorodé materiály a výhody tvarové neomezenosti zamýšlených výrobků. Tato jedinečnost řadí technologii laserového řezání mezi současné nejprogresivnější metody tepelného dělení materiálu.

Srovnáme-li ostatní na trhu dostupné metody dělení deskových materiálů, pak bude pro laserové řezání hovořit zejména cenová dostupnost této služby, vysoká přesnost řezu (0,1 mm) a minimální ovlivnění struktury děleného materiálu. Všechny tyto výhody se ještě výrazněji uplatní při velkých sériích. Mezi "konkurenci" laserového řezání je možné počítat plazmové řezání, dělení vodním paprskem nebo vysekávací lisovací stroje. Jaká metoda je pro danou zakázku nejefektivnější, je na posouzení zákazníkem.

Ekologie

Firma Herding klade důraz také na pracovní prostředí a ochranu životního prostředí, což úzce souvisí s jejím dalším výrobním programem. V oboru laserového řezání je totiž jedním z významných dodavatelů odsávacích zařízení. Spojení filtračních jednotek Herding a hi-tec laserové řezací technologie je ideálním řešením pro moderní firmu, která si klade za cíl uspět na evropském trhu.

 
 
Reklama