Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

REHAU BAU - Úsporné bydlení

Říká se, že po zdraví je pro většinu obyvatel druhou nejvýznamnější věcí bydlení. Zejména v poslední době se do popředí diskusí o bydlení dostává téma provozních nákladů. Stále více majitelů a uživatelů nejen rodinných domů začíná pociťovat potřebu odpovědi nejen na výši úhrady za stále se zvyšující ceny energií, ale hlavně zda existují účinná řešení.

Technologie se již delší dobu vyvíjejí, avšak až událost s plynem z počátku roku posune tyto alternativy do popředí nejen běžných uživatelů, ale doufejme i politiků.

Energetická náročnost budov (ENB) je soubor energií potřebných pro vytápění, větrání, chlazení a pro přípravu teplé vody za 1 kalendářní rok, vztažený na 1m2 obytné plochy (kWh/m2a). V souvislosti s technickými parametry se hovoří o tzv. nízkoenergetickém (NED<50 kWh/m a) a pasivním (PD<15 kWh/m2a) domě. Konstrukce takovýchto domů se výrazně liší od zaběhlých proporcí a dispozic domů, které jsou dnes běžně k vidění.

Firma Rehau disponuje zřejmě nejširší nabídkou ucelených systémů a materiálů, které pak vytvoří spolu se správně navrženým domem technologický celek. Tento soubor pak snadno splňuje kriteria NED a PD dle průkazu ENB.


Jímací sondy RAUGEO pro tepelná čerpadla země voda

Ve spolupráci s aliancí Bahal ČR se podařilo vytvořit velmi variabilní řady NED s vysokou mírou použití takto ztypizovaných technologií, vzájemně se doplňujících a v závěru efektivně splňujících řadu požadavků dnešního modelu bydlení (nejen energetického, ale i jinak úsporného). Proto je celý objekt vybaven vnitřním kontrolovaným větráním, pro správné hospodaření s teplem v souvislosti s větráním je osazena rekuperační jednotka a její účinnost lze výrazně zvýšit přívodem vzduchu přes tzv. vzduchový zemní výměník nebo registr se speciálně povrchově upraveným potrubím AWADUKT Thermo.

V souvislosti s výplněmi, které mají patřičné rozměry a orientaci včetně vynikajícího celkového Uo = 0,7 - 0,8 W/m2K, je odstínění řešeno velice jednoduše pomocí roletových systémů a hledisko nutného zastínění v případě překročení vnitřních teplot ze solárního záření je elektronicky sledováno.

Pro "vytápění" domu typu NED, navržených ve spolupráci s firmou Bahal ČR, je použito několik zásadních sestav, od jednoduché nabíjecí nádrže (pomocí elektrické spirály) až po TČ země - voda s možností chlazení. Vždy však platí - vyšší investiční náklady znamenají nižší provozní náklady a obráceně. V domech je standardně instalováno podlahové topení, v přízemí zalité v anhydritu a v patře suchá konstrukce. Pro přípravu teplé vody je vždy velmi příznivé doplnit některou z osluňovaných ploch solárními kolektory (zpravidla stačí dva) a tím výrazně ovlivnit celkovou bilanci. V rámci celkové hospodárnosti je možné NED a PD doplnit o nádrže na zachytávání dešťové vody a její zpětné využití. Domy aliance Bahal ČR jsou vybaveny systémy Rehau RAURAIN I a RAURAIN II, které do samostatného vodovodního rozvodu přivádí akumulovanou dešťovou vodu k WC a pračce přes speciální filtry.


Vzduchový zemní výměník AWADUKT Thermo - potrubí se speciální antibakteriální úpravou
 
REHAU RAURAIN I a RAURAIN II Hospodaření s dešťovými srážkami a zpětným využitím pro zalévání zahrady, splachování WC a praní

Přepad této nádrže je pak odveden do speciálního vsakovacího boxu Raussisto, čímž majitel prokáže likvidaci dešťových vod na vlastním pozemku a vyhne se platbě stočného. Pokud jsme u vnitřních technických instalací, pak zejména u montovaných domů je nutné v souvislosti s rozvody elektroinstalace respektovat "neporušitelnost" vzduchotěsné izolace. Z tohoto důvodu jsou používány systémy soklových lišt, které jsou osazovány následně po vnitřním zaklopení sádrokartonovými deskami. V nich jsou pak vedeny rozvody silnoproudu, STA, datových sítí, EZS atd. dle individuálních požadavků. Speciální uzavírací zámek brání nežádoucímu otevření - zejména dětmi. Otevření je možné pouze pomocí speciálního nářadí a tato ojedinělá vlastnost je Rehau certifikována.


Systémová lišta REHAU SL s přístrojovými tanky umožňuje maximální variabilitu
pro silnoproudé a sdělovací rozvody. Bezpečnostní zámek proti snadnému otevření krytu

Dá se říci, že celý soubor všech instalací včetně celkového koncepčního řešení vyžaduje úplně jiný přístup, než byl doposud běžně zaběhlý. Určitě vyžaduje zásadní změnu v případě vnímání dnes používaných stavebních technologií a materiálů. Odklon od nich znamená hledání nových, výrazně efektivnějších způsobů výroby - výstavby, používání ověřené prvkové typizace jednotlivých technologických a konstrukčních uzlů. Celkové "zjednodušení" výstavby ovšem musí přinést ze strany dodavatele vyřešení stavby s max. koncentrací na energetické úspory. V současné době by se prezentace těchto požadavků a kriterií měla stát základní rétorikou a osvětou pro nejširší laickou veřejnost.


REHAU s.r.o.
logo REHAU s.r.o.

Firma REHAU nabízí prémiová řešení na bázi polymerů. Pro oblast TZB dodáváme podlahové a stěnové vytápění/chlazení – trubky a technika spojování, systémové desky, regulace, rozdělovače; rozvody studené a teplé vody - instalace pitné vody, odhlučněná ...