Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Koronavirus: Cenové srovnání systémů pro měření teploty

V minulém článku jsme vám představili řešení termokamery pro měření teploty zaměstnanců. Uběhly tři týdny a my jsme rádi, že vám můžeme nabídnout několik dalších řešení, protože trh s těmito technologiemi se neustále vyvíjí. Buďte s námi v obraze a přečtěte si, co dalšího vám můžeme aktuálně nabídnout.

Mezi naše bezpečnostní služby jsme jako první zařadili řešení automatického měření teploty osob od společnosti Dahua. Kamerový set složený z kamery, kalibrační jednotky a nahrávacího zařízení jsme vám blíže představili v minulém článku. Na trhu jsou však již dostupná řešení od dalších výrobců – Hikvision, Axis, Uniview a Concept Pro. Současně přinášíme na trh cenově dostupnější novinky – bezpečnostní rám s termálním senzorem a aktuálně testujeme další typ technologie – cenově výhodný a kompaktní mobilní terminál umožňující rychlé měření teploty, který upozorní uživatele, aby si nasadil roušku (pokud ji nemá nasazenou). Terminál je vhodný zejména pro menší podniky, obchodní prostory, prodejny, knihovny, školy, fitness centra, čekárny, restaurace, které chtějí dát najevo, že bezpečnost jejich zákazníků, návštěvníků i zaměstnanců jim není lhostejná.

Mezi jednotlivými technologiemi lze nalézt rozdíly – a to jak ve způsobu měření teploty osob, přesnosti měření, tak zejména v ceně. Následující tabulka zobrazuje zásadní parametry a orientační cenu jednotlivých řešení. Bezpečnostní agentura PRO SECURITY je aktuálně na trhu jediná, která má takto širokou nabídku řešení měření teploty zaměstnanců.


Cena

Distributory uváděné doporučené cenové hranice pro koncové zákazníky jsou samozřejmě pouze orientační a s ohledem na aktuálně volatilní kurz české koruny a dynamiku trhu těchto nových technologií, se také v čase velmi rychle mění.

Ceny u jednotlivých řešení jsou opodstatněné. Liší se zejména v základních parametrech a schopnostech systému. Za rychlost a přesnost se platí. Čím je systém sofistikovanější s větší možností integrace, tím je dražší. Rádi vám vypracujeme konkrétní nabídku pro váš projekt.

Jak vybrat to správné řešení měření teploty zaměstnanců?

Vybrat si z některého z dostupných technologií není jednoduché. Vždy je potřeba posoudit několik faktorů.

  • počet vstupujících osob, jak rychle a kolik lidí najednou potřebujete měřit;
  • zda jste schopni v případě vysoké frekvence průchodu osob nastavit taková opatření, aby se nápor zaměstnanců rozmělnil (typicky vytyčení vstupního koridoru, kdy zaměstnanci přistupují k měření v řadě a jednotlivě);
  • místo, kam chcete technologii pro měření instalovat (není vhodné venkovní prostředí, o tom si řekneme níže);
  • míra automatizace – například zablokování turniketu v případě, že systém zaznamená osobu se zvýšenou teplotou. V takovém případě situace nemusí řešit ostraha objektu vyčleněná speciálně k tomuto úkolu, ale stačí například pracovník recepční služby.

Srovnání dle technických parametrů

Prostředí

Všichni výrobci, bez ohledu na to, zda se jedná o kameru, rám nebo mobilní terminál, mají jedno společné – k přesnému měření potřebují stabilní teplotní podmínky, které nejsou zásadně ovlivněny okolním prostředím. V minulých týdnech jsme od vás často dostávali otázky, zda je možné tuto technologii instalovat do venkovního prostředí. Odpověď je NE. Přesnost měření může být zásadně ovlivněna. Samozřejmě ale rozumíme vaší potřebě odhalit osoby se zvýšenou teplotou ještě dříve, než vstoupí do budovy. Řešením pak může být postavení velkého stanu, kde se technologie umístí. Lepší řešení je pak umístit technologii do průchozí stavební buňky. Jsme schopni Vám ji vybavit dle vaší potřeby a nabídnout vám ji v nájmu. Pokud poptáváte měření do těchto podmínek, rádi se k vám přijedeme podívat a navrhneme vám optimální řešení vaší situace.

Přesnost měření teploty osob

Při srovnání jednotlivých technologií jsme čerpali z oficiálních dat výrobců. Naši dodavatelé také provedli sérii testů, u kterých se tato data potvrdila. Kamerová řešení od společností Dahua, Hikvision a Concept Pro, dosahovala přesnosti měření 0,1–0,3 °C. Bezpečnostní rám v drtivé většině měření držel odchylku 0,2 °C, stejně tak kamera od společnosti Uniview. Kamera od společnosti Axis uvádí odchylku 0,5 °C a zatím neměli jsme možnost ji ověřit. Mobilní terminál uvádí přesnost měření 0,2 °C.

Rychlost měření teploty osob

Rychlost měření a počet naráz změřených osob může být pro některé zákazníky klíčovým parametrem. Zejména v místech s vysokou frekvencí osob by pomalé měření mohlo mít za následek tvoření front. Na druhou stranu, pokud nastavíte opatření, která nápor rozmělní a naučíte vaše zaměstnance s tímto systémem pracovat, lze dosáhnout optimálního výsledku i s „pomalejším“ řešením.

Kamerové řešení od společnosti Dahua a Concept Pro efektivně změří cca 15 lidí najednou. Hikvision a Uniview pak 10 lidí najednou. Společnost Axis a její kamerové řešení změří pouze jednoho příchozího. Bezpečnostní rám a mobilní terminál měří také pouze jednoho příchozího. Rychlost změření je pak u všech výrobců a řešení od 0,5 do maximálně 2 vteřin od detekce/započetí měření.

Důležité je také zmínit, že u kamerových řešení Dahua, Hikvision, Uniview a Concept Pro není nutné, aby se příchozí osoba zastavila a měření tedy proběhne kontinuálně při průchodu osoby vytyčenou zónou. Kamerové řešení od Axis vyžaduje, aby se vstupující osoba zastavila, stejné je to i u bezpečnostního rámu a mobilního terminálu.

Vzdálenost měření teploty osob

Jedná se o parametr, který souvisí s rychlostí měření. Pokud vyžadujete rychlé a kontinuální měření, využijete spíše řešení s větším dosahem měření. Dahua = 3–6 metrů, Concept Pro = 4 metry, Hikvision = 4–9 metrů, Uniview = 4–10 metrů, Axis = 1–3 metry. Bezpečnostní rám pak měří teplotu z předloktí, které je nutné přiblížit k senzoru na vzdálenost 10–25 cm. Mobilní terminál měří teplotu z obličeje na vzdálenost 50–100 cm, přičemž je potřeba, aby se měřená osoba postavila k terminálu čelem a zastavila se.

Alarmové vstupy/výstupy

Tento parametr je důležitý, pokud potřebujete, aby při poplachu byla automaticky provedena nějaká další akce. Typicky: při vyvolání poplachu chcete, aby se zablokovala čtečka turniketu, rozhoukal se alarm, bylo zablokováno ovládání výtahu atp. Všechna kamerová řešení umožňují navázat na výsledek měření další akce. Bezpečnostní rám ani mobilní terminál tuto funkci nemají.

Stále nemáte jasnou představu? Poradíme Vám

Bezpečnostní agentura PRO SECURITY a její specialisté jsou připraveni Vám poradit tak, abyste byli schopni efektivně využít vynaložené prostředky. S každou další poptávkou přichází nový individuální požadavek a cenová nabídka. Vše konzultujeme přímo s výrobci a vždy hledáme řešení, které bude pro naše klienty maximálně efektivní. Uvedené cenové rozpětí mezi jednotlivými řešeními je orientační. Každému klientovi sestavujeme individuální nabídku s ohledem na rozpočet a rozsah projektu. Obraťte se na nás, pomůžeme vám najít optimální poměr ceny a výkonu.

 
 
Reklama