Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Aplikace KSB Sonolyzer – první aplikace, která SLYŠÍ, zda lze uspořit energii

KSB představuje světovou novinku, která nabídne bezplatnou kontrolu energetické účinnosti pro vaše rotační zařízení. S touto novou aplikací přináší KSB Industrie 4.0 přímo na Váš smartphone: během několika sekund změří KSB Sonolyzer frekvenci zvuku asynchronního motoru a zkontroluje, je-li k dispozici potenciál úspor, s nímž lze dosáhnout zvýšení účinnosti čerpadla.

Čerpadla KSB
Čerpadla KSB

Aplikace KSB Sonolyzer využívá vyhodnocovací algoritmus, vyvinutý KSB a dosud jedinečný na trhu. Ten je již pět let integrován v monitorovací jednotce PumpMeter. Jedná se o ověřený produkt, jednotky PumpMeter se již prodalo více než 30 000 kusů. KSB Sonolyzer je možné použít nejen pro čerpadla od KSB, ale pro rotační zařízení mnoha jiných výrobců.

Aplikace pro smartphone nevyžaduje přesnou znalost jednotlivých charakteristických křivek nebo dalších měřených údajů agregátu. Kromě toho není použití omezeno pro čerpadla jiných výrobců. S aplikací může uživatel analyzovat a zjišťovat stav vytížení každého odstředivého čerpadla, poháněného asynchronním motorem s neregulovanými otáčkami. K tomu je nutno zadat následující údaje: jmenovitý výkon motoru, jmenovité otáčky motoru, dopravní výšku a průtok čerpadla. Tyto nezbytné informace lze odečíst z výrobního štítku každého čerpadla.

Po spuštění snímá po dobu asi 20 sekund mikrofon zabudovaný ve smartphonu nebo tabletu zvuky emitované větrákem elektromotoru. Z hlukového spektra odfiltruje aplikace přesné otáčky agregátu a stanoví krouticí moment. Pomocí výkonových údajů, zadaných uživatelem, a údajů z hydraulické databanky, vyvinuté výrobcem, lze stanovit, zda čerpadlo pracuje s částečným zatížením. Aplikace uživateli ukáže, jestli je možné uspořit energii optimalizací hydrauliky nebo pohonu.

Aplikace KSB Sonolyzer je k dostání jak pro operační systém iOS, tak i pro operační systém Android. Při použití smartphonu nebo tabletu s ochranou před výbuchem nestojí nic v cestě používat tuto aplikaci i v prostředí s nebezpečím výbuchu. Průměrná životnost zařízení v chemickém průmyslu je přes 30 let. Instalovaná čerpadla jsou tudíž jen zřídka přímo připojena na internet. V mnoha případech tak není provozovateli znám jejich provozní stav. Z toho vyplývá velký potenciál úspor, který spočívá v energetické optimalizaci stávajících čerpadel. Veškerá data, která budou při analýzách shromažďována do bezpečných cloudových úložišť, se netýkají osobních dat. Slouží statistickým účelům a budou použita výlučně pro další vývoj analytických algoritmů v aplikaci Cloud, do které má aplikace přístup.

APlikace KSB Sonolyzer ke stažení na Google Play
APlikace KSB Sonolyzer ke stažení na Google Play
Aplikace KSB Sonolyzer ke stažení na App Store
Aplikace KSB Sonolyzer ke stažení na App Store

KSB Sonolyzer
KSB Sonolyzer

Využijte potenciálních úspor energie

Pomocí aplikace KSB Sonolyzer můžete přímo na místě e-mailem nebo telefonicky kontaktovat Vašeho specialistu KSB, abyste od KSB získali podrobnou analýzu účinnosti pomocí Analyse-Tools Pump Operation Check nebo SES System Effizienz Service®. Aplikace pro čerpadla určí Vaši polohu a uvede Vás do kontaktu s příslušným specialistou. Soubor dat získaný aplikací KSB tvoří ideální výchozí bod pro aktuální a podrobnou analýzu FluidFuture® a pro využití v ní identifikovaných potenciálů úspor energie pro zvýšení účinnosti Vašeho čerpadla.

Pokud si bude uživatel přát podporu od výrobce čerpadel, kontaktujte nás. Zájemci si mohou aplikaci od 15. června 2015 do svého přístroje stahovat zdarma přes App Store (Apple) nebo přes Google Play (Android).