Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Foxtrot je mozkem i srdcem řídícím komplexně všechny procesy uvnitř budovy

Zveme Vás na prohlídku školicího střediska společnosti Wombat, kde všechny procesy v budově řídí dvojice PLC Tecomat Foxtrot řady CP-1000. Celým setkáním nás provedl Ing. Jaromír Klaban ze společnosti TECO a.s. a Ing. Pavel Smílek z firmy Rameco.cz.

Wombat tančí v rytmu Foxtrotu…

Co může mít tenhle australský zavalitý vačnatec, příbuzný koaly společného s tancem, který se odehrává v rytmu slow-slow-quick-quick. Wombat se nejlépe cítí pod zemí. Oproti tomu foxtrot je doma na parketu. Jeden miluje ticho své nory, druhý má rád zvuky bigbandu. Možné pojítko se nabízí v čase, kdy se stávají aktivní. Oba milují pozdní hodinu, kdy ožívají a jsou pak k nezastavení. Že by se dal wombat naučit tanci. V cirkuse jsem ho nepotkal, ve varieté taky ne. Tudy asi cesta nepovede. Slepá ulička? Špatné přirovnání? Ale vůbec ne. Ve školicím středisku firmy Wombat je Foxtrot jako doma. Jako doma? On je tam prostě doma. Foxtrot zde udává rytmus a Wombat se jím s radostí nechá unášet.

Tak ještě jednou, kdo je tedy kdo? Wombat je brněnská firma působící v oboru vodovodů a kanalizací. Foxtrot je mozkem i srdcem řídícím komplexně všechny procesy uvnitř budovy. Konkrétně v tomto případě je to dvojice PLC Tecomat Foxtrot řady CP-1000.

„Tanec je rytmické blbnutí.“

Karel Poláček

Rytmické blbnutí…

To není až tak špatný příměr. Bez Foxtrotu zde prakticky ani „nespláchnete WC“, ani si „neuvaříte kafe“. A to blbnutí? Věřte, že s trochou nadsázky se zde projektant a veškeré profese (které mají s budovou něco společného, ať po stránce stavební nebo po stránce užívání a provozu) opravdu „vyblbnou“.

Celým setkáním, spojeným s rautem, nás provedl Ing. Jaromír Klaban, TECO a.s. a Ing. Pavel Smílek, Rameco.cz. Projektu i následné realizace se zhostilo úspěšně duo Elektrika Brno a Rameco.cz.

Cílem byla komplexní automatizace provozu nové administrativní budovy.

Aplikace je provozována na dvojici PLC Tecomat Foxtrot řady CP-1000. Kombinací nástěnných ovladačů, PIR čidel, časových programů a v závislosti na intenzitě denního světla je ovládáno osvětlení budovy v 58 místnostech a v garážové hale. Dále je ovládána distribuce tepla v budově z dvojice tepelných čerpadel a čtyř plynových topidel. Radiátory a fancoily v každé místnosti mohou být nastaveny na základě individuálně požadovaných teplot, časového programu, popř. v kombinaci s detekcí vstupu do místnosti, nebo otevření okna. Lze také ovládat zastínění kanceláří a ventilaci. Foxtrot vyhodnocuje stav čidel požární signalizace, detekuje CO v garážích, hlídá stav odpadní jímky a odečítá elektroměr. Návštěvníci budovy mohou ocenit propojení přístupového systému s dveřními interkomy. Přístupový systém budovy a kanceláří, nebo třeba možnost použití kávovaru v kuchyňce na bázi RFID čipů a pinů pro cca 150 uživatelů budovy, je „třešničkou na dortu“. Součástí řešení je i možnost logování aktivit uživatelů budovy. V současnosti je na tento systém navazována evidence docházky zaměstnanců.

Raut potěší
Raut potěší
Kávovar ovládaný přes Foxtrot
Kávovar ovládaný přes Foxtrot
Přístup do místností s možností PINu
Přístup do místností s možností PINu

Veškerý provoz je zde centrálně monitorován, vše je modulárně možno rozšiřovat nebo zmenšovat dle potřeby. Řízení světel, zásuvek, přístupů do místností lze snadno přeprogramovat na potřebné zadání bez nutnosti zásahů do stávajících rozvodů. Vše je možné propojit, koordinovat dodávky energií, tepla, vody, vše lze monitorovat a regulovat a výsledné hodnoty, časové údaje a data lze snadno uložit a následně kontrolovat a využívat pro další účely. Veškeré dění je vizualizováno pomocí webového rozhraní včetně vzdálených přístupů, možnosti kontroly i případných změn a přeprogramování dle potřeby. Lze udělovat v různých úrovních různá práva přístupu, kontroly zaměstnanců, sledování různých procesů a technologií. To vše prostřednictvím tlačítek nástěnných panelů nebo pomocí mobilu a tabletu. Tomuto systému nedělá problémy rozdělení místností s odlišným režimem. Stejně tak zvládne případnou dostavbu, další místnosti či budovy, větší množství provozů a zaměstnanců. Všechno myslitelné dění v areálu i budovách lze takto snadno centralizovat a spojit do fungujícího chytrého celku. Komfortním způsobem reaguje na potřeby uživatelů stavby, bezpečnost, snadnou kontrolu s přihlédnutím k optimalizaci a efektivitě provozních nákladů. Se snadno postihnutelnými vstupy i výstupy.

Podružný rozvaděč
Podružný rozvaděč
Centrální rozvaděč
Centrální rozvaděč
Foxtrot koordinuje dodávku tepla
Foxtrot koordinuje dodávku tepla

Tohle řešení na digitálním základu je prostě chytré. A to velmi chytré. Tudíž už nikoho nepřekvapí, že stavby tohoto typu se nazývají „inteligentní domy, chytré domy, digitální domy“.

Skoro se nabízí kacířská myšlenka, že pokud investor nebo projektant nedohlédnou konce realizace, ať celek osadí Foxtrotem. Ten mu totiž případné změny nebo chyby odpustí a svou komplexností a snadnou variabilitou mu půjde „na ruku“. Nicméně pravda bude taková, že od projektanta i investora bude tato technologie vyžadovat moderní osvícený přístup a moudrý moderní pohled na věc. Zde se otvírá obrovské pole působnosti pro firmy, které se problematikou inteligentních domů zabývají, včetně poradenství a marketingu.

Sláva, sláva, sláva!!! To trvalo... A pak, že to nejde. S trochou dobré vůle se můžeme dostat na výsledek finančně srovnatelný s „nedigitálním“ starším bráškou, ale s nesrovnatelnými možnostmi stran provozu a další perspektivy, úspor, bezpečnosti aj. Pokud se vám zdá, že celou svoji návštěvu ve školicím středisku Wombat příliš glorifikuji, tak se nemýlíte. Ta stavba je vcelku obyčejná, ale to, co umí a to, co jí to umožňuje, je neobyčejné. Vím, že tato vize a možnosti jsou v zahraničí využívány hojně a nehovoříme o žádné horké novince. Nicméně v našich zeměpisných šířkách je toto zjevení pořád trošku hudbou budoucnosti. No a o tom vám tady píšu…

Část textu použita z tiskové zprávy:
Systémová elektroinstalace s Foxtrotem v praxi
s laskavým svolením autorů, Ing. Jaromíra Klabana, Teco a.s., Ing. Pavla Smílka, Rameco.cz

Použité fotografie: Ing. arch. Petr Brandejský

 
 
Reklama