Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Díky technologii Z-Wave můžete mít myslící dům

Myslící dům je název projektu sdružujícího produkty a vědomosti tzv. chytrých domů. Jde o propojení a ovládání kontrolních prvků domu nebo jiných objektů do logického celku. Kontrolním prvkům přidáte inteligenci, založenou na scénářích a podmínkách.

Všichni to známe. Už jste nasedli do auta, připoutáte se, nastartujete, chcete vyrazit. Najednou vás zabrzdí pochybnosti. Co ta žehlička? Je vypnutá? Asi je, ale...Nemáte na to nervy. Vypínáte motor, odepínáte pás. Vystupujete, abyste se ujistili, že je skutečně vše v pořádku. V duchu si za to zdržení nadáváte.

Nemusíte. Vývoj pokročil už tak daleko, že si nervy i nadávky můžete ušetřit. Bezdrátová technologie Z-Wave dokáže žehličku zkontrolovat i na dálku. A umí toho mnohem víc než jen vypnout žehličku. Díky ní můžete mít chytrý celý dům. Dům, který myslí a jedná za vás. Dům, který reaguje na vaši přítomnost.

Když vstoupíte do dveří, rozsvítí. V obytných místnostech zvýší teplotu. Když otevřete okno, vypne topení. Na zahradě zkontroluje vlhkost půdy a podle předpovědi se rozhodne, zda je vhodné zahradu začít zalévat. Rozsvítí jen tu místnost, v níž se pohybujete. Žaluzie nastaví podle dopadajícího světla. Jakmile odemknete dveře, začne vařit kávu. Jakmile opustíte místnost, vypne klimatizaci. Stisknutím jednoho tlačítka vypnete spotřebiče, aktivujete pohybová čidla, kameru, snížíte teplotu.

Komfort, který nění nákladný

Myslící dům je název projektu sdružujícího produkty a vědomosti tzv. chytrých domů. Jde o propojení a ovládání kontrolních prvků domu nebo jiných objektů do logického celku. Kontrolním prvkům přidáte inteligenci, založenou na scénářích a podmínkách.

Systém je založen na bezdrátové technologii s odborným označením Z-Wave. Kromě komfortu - ovládání na dálku - je výhodou i to, že jeho pořízení není nijak zvlášť nákladné ani časově náročné.

„Za takový systém nedáte ani milion, ani 100.000. Vyjde vás maximálně na několik desítek tisíc korun. A navíc nemusíte kvůli drátům rozbourávat zdi. Instalace trvá jen desítky minut,“ říká Lukáš Tuček, projektový manažer společnosti PCV Computers, která se technologií Z-Wave zabývá. Počáteční investice se brzo vrátí, protože například jen kontrolou spotřeby energie lze ročně uspořit několik tisíc korun.

Co je Z-Wave?

Z-Wave je lídr na trhu bezdrátových technologií. Přináší dostupnou, spolehlivou a jednoduchou technologii „inteligentních“ produktů do milionů domácností a provozů. Umožňuje komunikaci mezi různými elektronickými zařízeními, jejich vzdálené ovládání a kontrolu.

Co lze ovládat?

  • Topení - termostaty na radiátorech, kotle, čerpadla, čidla venkovní teploty, online předpovědi počasí, klimatizaci.
  • Bezpečnost - senzory kouře, vlhkosti, CO a CO2, otřesů, napájení apod.
  • Zabezpečení - čidla pohybu, magnetické kontakty, kamery, zámky, nahrávání, nouzové osvětlení, sirény.
  • Měření - online měření průtoků proudu, statistiky, časování dle tarifů
  • Komfort - žaluzie, vrata a brány, zalévání, automatická světla, postupné rozsvěcení v noci.
  • Audio/video - sdružené a programovatelné ovládání AV spotřebičů, osobní nastavení.

Výhody Z-Wave

  • Pořizovací cena - jako u běžného domácího spotřebiče.
  • Komfortní ovládání z mobilního zařízení.
  • Odpadá nutnost natáhnout ve zdech dráty, instalace trvá jen desítky minut.
  • Neruší se s Wi-Fi ani mobilními telefony, díky délce vlny má dobrou propustnost přes zdi.
  • Technologie je certifikovaná, zajišťuje proto vzájemnou kompatibilitu všech komponentů s příslušným logem. Například k bráně vyrobené v Evropě společností Popp je možné použít senzor vyrobený v Číně, aniž by brána musela mít ve své databázi tento konkrétní senzor.

Co potřebujete?

  • Internetové připojení
  • Z-Wave řídící jednotku
  • Z-Wave zařízení
 
 
Reklama