Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Projekt Office Centrum v Jeseníku bodoval v CZECH TOP 100

Pilotní projekt v Jeseníku, u kterého jste na TZB-info sledovali stavbu on-line, získal zvláštní cenu za životní prostředí v CZECH TOP 100. Gratulujeme. Pro zájemce o projekt máme navíc dobrou zprávu - na TZB-info budete mít možnost sledovat i data z monitoringu.

Nový Office Center Fenix j​​e plně elektrifikovaná stavba, postavená v souladu s normou 2020 ( nZEB ) a je zapojena jako aktivní prvek elektrizační soustavy. Tato zvláštní cena byla udělena společnosti Fenix ​​dne 16. června 2016 ve Španělském sále Pražského hradu v souvislosti s vyhlášením Czech Top 100.

Reportáž z tiskové konference k otevření nového office centra společnosti FENIX GROUP

Office Center Fenix

    Vybrané články o pilotním projektu:
  • Stavba budovy pilotního projektu v Jeseníku - časosběrné video a fotografie z dokončení interiérů
  • Řízení soustavy vzhledem k výrobě elektřiny, distribuční síti i elektrickému vytápění
  • Anketa s otázkou Bude výhodné mít v domě baterii? a doprovodným textem o budově

Cíl projektu

Účelem projektu je ověřit spolupráci střešních FVE s domovními bateriemi a distribuční „smart grid“ tak, aby byla prokázána výhodnost tohoto řešení pro provozovatele energetické soustavy i pro uživatele.
Vizí je vytvoření podmínek pro vznik nového tarifu (objekty s domovními bateriemi), kdy v dobách nadbytku energie budou baterie dobíjeny za zvýhodněných podmínek ze sítě a v době špiček potom naopak zajistí úplný, čí částečně autonomní provoz objektu.
Do pracovní skupiny, která bude mít za úkol vyhodnocovat získané údaje, vyslaly své experty i MPO, MŽP a ERÚ. O informace z projektu projevil zájem i předseda představenstva ČEPS.
Ing. Svozil, předseda představenstva společnosti FENIX GROUP a.s., zdůrazňuje také význam spolupráce s ČVUT (UCEEB) jako nezávislou respektovanou autoritou ve fázi projektování budovy i ve fázi monitoringu a vyhodnocení dat. Vážíme si toho, že TZB-info bylo přizváno do této pracovní skupiny a máme možnost být u jednání o novém trendu.