Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Systém Desigo Total Room Automation společnosti Siemens nabízí nové prvky a funkce

Společnost Siemens uvádí rozšířenou řadu ovládacích prvků, nové funkce a mobilní obsluhu automatizace místností pro systém Desigo Total Room Automation (TRA). Desigo TRA spojuje řízení vytápění, ventilace a klimatizace (HVAC) s osvětlením a zastíněním do společné řídicí strategie.

Systém Desigo TRA tvoří programovatelné a konfigurovatelné stanice, snímače a pohony pro automatizaci místností. Společnost Siemens v této oblasti rozšířila své portfolio a na veletrhu light+building ve Frankfurtu nad Mohanem předvedla vhodné komponenty pro všechny aplikace – od malých administrativních budov až po velké nemovitosti s variabilním využitím.

Mezi tyto komponenty patří kompaktní i modulární stanice pro automatizaci místností:

  • Desigo DXR2, kompaktní stanice pro automatizaci místností s předprogramovanými standardními aplikacemi, která nabízí obzvlášť jednoduchou instalaci a uvedení do provozu.
  • Vše výše uvedené zastřešuje Desigo PXC3, modulární stanice pro automatizaci místností, určená pro programování zařízení HVAC a využití pro stínění a osvětlení, která je vhodná pro složitější infrastrukturu budov.

Existující sada funkcí systému Desigo TRA zahrnuje řízení vytápění podle potřeby, aktivaci prvků pro řízení objemu vzduchu a automatické nastavování zastínění oken podle úhlu dopadu slunečního záření. Řízení světla podle situace na místě znamená, že dostupné množství světla je na každém pracovišti v průběhu dne konstantní. Novou funkcí je roční korekce zastínění, která simuluje dopad slunečního záření na budovu v průběhu roku a počítá s ní při řízení systémem Desigo TRA. Díky ní je možné ještě lépe využít denního světla a zlepšit tak energetickou účinnost a komfort budovy.

„Příjemné pracovní prostředí v budově zvyšuje spokojenost pracovníků a má pozitivní dopad na jejich výkon. Důležitými faktory prostředí jsou optimální klima, osvětlení a zastínění místnosti,“ říká Boris-Johannes Nehr, který má ve společnosti Siemens na starosti propagaci automatizace místností.

Lidé v místnosti mohou zařízení pro klimatizaci, vytápění, zastínění a osvětlení obsluhovat pomocí ovládacích jednotek s dotykovým displejem.

Siemens však předvedl i další způsoby, jak řídit různá zařízení v místnosti:

  • Řešení Smart Room Operator umožňuje obsluhu z počítače, chytrého telefonu, tabletu či běžného telefonu.
  • Součástí všech řešení je funkce RoomOptiControl, která pomáhá uživatelům zajišťovat energeticky účinnou obsluhu místností. RoomOptiControl dokáže detekovat zbytečnou spotřebu energie a zobrazit ji pomocí symbolu zeleného listu. Pokud je spotřeba energie příliš vysoká, symbol zeleného listu na ovládací jednotce nebo v řešení Smart Room Operator změní barvu ze zelené na červenou. Prostým stisknutím symbolu přejde řízení místnosti na energeticky optimální provoz a barva listu se vrátí zpět na zelenou. To umožňuje uživatelům místnosti aktivně šetřit energii a náklady, aniž by k tomu museli mít technické znalosti.
Desigo TRA
Desigo TRA

Díky tomu, že systém Desigo TRA používá standardní komunikační protokol BACnet, je možné ho jednoduše začlenit do platformy pro správu budov Desigo CC.

Integrace dat systému Desigo TRA usnadňuje správu různých typů zařízení z jednoho místa. Data z místnosti tak mohou být například graficky zobrazena v uživatelském rozhraní systému Desigo CC. Vzájemná spolupráce automatizace místností a celé budovy v systému Desigo CC umožňuje zajistit energeticky účinný, komfortní a spolehlivý provoz budov.


Další informace o divizi Building Technologies najdete na www.siemens.com/buildingtechnologies


Siemens, s.r.o.
logo Siemens, s.r.o.

Systémy automatizovaného řízení budov, systémy řízení energetických systémů, systémy řízení kotelen a předávacích stanic CZT. Přístroje pro měřicí a regulační techniku, integrované systémy budov, konzultace, projekty, software, dodávky na klíč, projekty ...