Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

SuPremE® od KSB – nejúčinnější nemagnetický pohon na světě

Sériová výroba nového motoru IE4 byla zahájena

Nové vysoce účinné elektromotory SuPremE® umožňují uživateli používat technologii, která se ideálně hodí pro splnění požadavků na energeticky efektivní pohony čerpadel. Mají minimálně o 15 % nižší ztrátový výkon, než jaký je předepsán směrnicí EU 640/2009. To znamená, že motory dosahují již dnes úroveň účinnosti IE4 podle IEC/CD 60034-30, vydání 2.

Koncem března 2012 zahájila KSB Aktiengesellschaft, Německo sériovou výrobu svých vysoce účinných elektromotorů SuPremE ve svém výrobním závodě v Halle na řece Saale.

Na rozdíl od konvenčních synchronních motorů neobsahují motory od německého výrobce čerpadel žádné magnetické materiály, jako jsou kovy vzácných zemin, které jsou považovány za kritický surový materiál a které nelze těžit bez významného dopadu na životní prostředí v zemích původu.

KSB SurPremE
KSB SurPremE


Výroba nového SuPremE motoru ve výrobním závodě KSV v Halle na řece Saale

Protože nové pohony již nepotřebují senzory polohy rotoru, náchylné k poruše, jsou robustní a spolehlivé jako asynchronní motory s regulací otáček. Kvůli nízkým teplotám v rotoru je životnost ložisek nových motorů dokonce delší.

Motor byl poprvé představen jako prototyp na veletrhu v Hannoveru 2009 a je vybaven čtyřpólovým rotorem, který se skládá pouze z jednoho plechového paketu a je bez klece. Rotorové plechy mají zvláštní tvar, aby dobře vedl siločáry.

Kombinace se systémem regulace otáček PumpDrive v rozsahu od 0 až do 4 200 otáček za minutu jsou k dispozici jako standard.

Nové synchronní reluktanční motory umožňují uživateli používat technologii, která se ideálně hodí také pro splnění budoucích požadavků na energeticky efektivní pohony čerpadel.

Mají minimálně o 15 procent nižší ztrátový výkon, než jaký je předepsán směrnicí EU 640/2009 pro třídu účinnosti IE3 pro rok 2015 nebo 2017, v závislosti na jmenovitých hodnotách motoru. To znamená, že motory dosahují již dnes úroveň účinnosti IE4 podle IEC/CD 60034-30, vydání 2.

Na rozdíl od asynchronních motorů si synchronní reluktanční motory zachovávají velmi dobrou účinnost, i když nejsou provozovány při plném zatížení. Ale to je právě to, co je častým případem každodenní provozní praxe, kdy mnohé motory provozované s aplikacemi regulace otáček běží převážně se sníženými otáčkami.

KSB plánuje dodávat tyto motory nejenom pro čerpadla, nýbrž také ostatním výrobcům rotačních zařízení.

Unikátní potenciál úspor díky extrémně vysoké účinnosti – zejména v oblasti částečného zatížení


Graf ukazuje průběh účinnosti v závislosti na zatížení u 7,5 kW motoru SuPremE při 1500 min−1 oproti asynchronnímu 2pólovému motoru IE3. Zátěžový profil podle „Blauer Engel“.
* Pramen: Dipl.-Ing. M. Wiele, prof., prof. h.c. mult. Dr.-Ing. Peter F. Bosch, Vysoká škola Hannover, University of Applied Science and Arts, Fakulta I, Pohony a automatizační technika

Oblasti použití

Odstředivá čerpadla

  • Zásobování užitkovou a pitnou vodou
  • Zavlažování a odvodňování
  • Vytápěcí a chladicí okruhy
  • Čerpání hasicí vody
  • Čerpání kondenzátu

Rotační zařízení

  • Objemová čerpadla
  • Ventilátory
  • Kompresory a mnoho dalších

Další informace www.ksbpumpy.cz/Výrobky

Možná úspora přes 70 % energie

Motor KSB SuPremE® s regulací otáček účinkuje jako energetická dieta: Velký výtěžek účinnosti až o 60 % se díky regulaci otáček ještě významně zvyšuje až o dalších 30 % úspor jen v samotném motoru.

Daleko do budoucnosti

Již dnes splňuje požadavky na účinnost podle IE4 (IEC/CD 60034-30, vyd. 2) a překračuje tudíž i budoucí požadavky EU, a to až do roku 2017.

Ekologický

Zřeknutí se magnetických materiálů významně zlepšuje celkový vliv na životní prostředí ve srovnání se synchronními motory a s asynchronními motory, buzenými permanentním magnetem.

Robustní a trvanlivý

Použití nekritických materiálů s dlouhou životností a vyzrálý reluktanční princip činí z motoru SuPremE® od KSB spolehlivý pohon s dlouhou provozní životností.

Kompatibilní

Tam, kde nacházejí uplatnění asynchronní motory IE2, může se stejnými připojovacími rozměry svou práci velmi efektivně odvádět i motor SuPremE®.

Obr. Spočítejte si individuální potenciál úspor