Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Návštěva u Enika.CZ s.r.o., významného výrobce systémů bezdrátového ovládání

Značka Enika je synonymem pro spolehlivé přístroje instalační elektroniky. V počátcích se firma zabývala vývojem a výrobou detektorů pro zabezpečovací instalace. Zatím nejvýznamnějšího světového prvenství dosáhla v roce 1993, uvedením prvního bezdrátového spínače s radiovým vysílačem v pouzdře vypínače.

V pátek 26. dubna 2013 představila společnost Enika.CZ s.r.o. přítomným novinářům své nové vývojové, výrobní a logistické centrum v Nové Pace. Nedávno dokončený areál firmy, do kterého byly přemístěny jednotlivé provozy společnosti, doposud rozmístěné po různých částech města, se nachází v průmyslové zóně Vlkov, situované na okraji města Nová Paka. Celková investice do stavby a technologií činila 150 milionů korun a zrealizována byla za rekordních 12 měsíců.

Enika.CZ s.r.o. je ryze českou společností založenou v roce 1990, která v současné době patří mezi nejvýznamnější výrobce systémů bezdrátového ovládání s vlastní kompletní vývojovou, testovací a výrobní základnou. „Chceme posilovat pozici lídra trhu zejména vymýšlením potřeb zákazníků s následným vývojem, testováním a výrobou špičkových výrobků s vysokou užitnou hodnotou,“ představuje strategii firemní budoucnosti jednatel společnosti Michal Geisler. Nové centrum umožnilo soustředit vedle sebe vývoj, testování, výrobu i logistiku. Na 5 330 m2 celkové užitné podlahové plochy pracuje více jak devadesát zaměstnanců s maximálním využitím logistické návaznosti technologických a pracovních činností.

Obr. č. 1 – nové vývojové, výrobní a logistické centrum společnosti Enika.CZ s.r.o. v Nové Pace
Obr. č. 1 – nové vývojové, výrobní a logistické centrum společnosti Enika.CZ s.r.o. v Nové Pace

Nová budova působí velice reprezentativním dojmem. Přehledný show-room i ráz celého interiéru navozují příjemné prostředí nejen pro návštěvy a zákazníky firmy, ale rovněž pro všechny zaměstnance. Celý koncept budovy je navržen s ohledem na maximální provozní úspory. Objekt je řízen systémem inteligentní elektroinstalace, který obsahuje téměř 400 komponent. Systém ovládá všechny potřebné funkce: od základních provozních, jako je ovládání svítidel na základě pohybu osob, až po ovládání vzduchotechnických jednotek, ovládání chlazení, spolupráci se systémem měření a regulace. Nedílnou součástí je také řízení clonění na základě časových a světelných parametrů a ovládání osvětlení. Pro osvětlení budovy jsou použity úsporné zářivky s regulací pomocí protokolu DALI. K zajištění pružné reakce na požadavky zákazníků a současné optimalizaci skladových zásob byly v prostorných skladech firmy instalovány automatické skladovací stroje a nasazen nový SW řízení skladu včetně mobilních datových terminálů. Vytápění skladu je zajištěno podlahovým topným systémem, který je svou rozlohou jedním z nejrozsáhlejších v ČR. Pro minimalizaci výpadků prodeje a služeb zákazníkům je celý objekt stoprocentně zálohován dieselovým generátorem o výkonu 110 kW.

Velký důraz vedení firmy klade na vývojovou základnu, která představuje něco jako „ideové a řídicí centrum“ společnosti Enika.CZ s.r.o. Je tvořena na sebe navazujícími prosvětlenými a bezprašnými prostorami. Ty v sobě zahrnují pracoviště pro vývoj HW, SW a prototypovou dílnu. Důležitou součástí je i zkušebna všech vyvíjených prvků z hlediska funkčnosti, bezpečnosti a životnosti vyvíjených výrobků a dalších požadavků příslušných norem. Zkušebna disponuje novým vývojovým, výrobním i testovacím pracovištěm s nejnovějšími i léty ověřenými technologiemi, mezi které patří: bezodrazová komora, termografie, 3D tisk, měření EMC nebo CNC obrábění. Rozvoj společnosti Enika.CZ. s.r.o. je pevně spjat s růstem znalostí a dovedností zaměstnanců a v péči o ně, zejména z hlediska předpokládané stability a odbornosti. Proto v komplexu vznikly školicí prostory, využívané k odbornému a jazykovému vzdělávání zaměstnanců a také k pořádání seminářů pro montážní firmy, projektanty a odběratele.

Obr. č. 2 – výrobní prostory
Obr. č. 2 – výrobní prostory
Obr. č. 3 – pracoviště vývojové základny
Obr. č. 3 – pracoviště vývojové základny

Značka Enika je synonymem pro spolehlivé přístroje instalační elektroniky. Dnes již tradiční firma se v počátcích svého rozvoje orientovala na vývoj a výrobu detektorů pro zabezpečovací instalace. Zatím nejvýznamnějšího světového prvenství dosáhla v roce 1993, kdy uvedla na trh první bezdrátový spínač s radiovým vysílačem umístěným v pouzdře vypínače. Produkované systémy procházejí neustálou inovací s cílem nabídnout zákazníkům co největší přidanou hodnotu. Příkladem může být automatické řízení úrovně osvětlení přinášející efektivitu a okamžité úspory s vyloučením lidských chyb. Tento systém je novinkou ve výrobním programu, která umožňuje svítit chytře a flexibilně.

Hlavními výhodami bezdrátových systémů Enika jsou rychlá a snadná montáž, brzká návratnost investice úsporami energií a světelných zdrojů s vyloučením lidských chyb a možnost úpravy stávající instalace bez sekání drážek ve zdech. Na letošním veletrhu AMPER byla představena novinka – třetí generace bezdrátového ovládacího systému elektroinstalace. Dostala jméno Poseidon® a nahrazuje systém BOSys, který se úspěšně prodával patnáct let. Poseidon® představuje implementaci dvaceti let zkušeností na poli bezdrátových systémů. Díky dlouholeté spolupráci s největším dodavatelem instalačních přístrojů, společností ABB, nabízí ovládací prvky v jejich nejprodávanějších designech.

Několik příkladů dosažených prvenství:

  • 1992 – na trh uveden infrapasivní spínač PIR PS 1000,
  • 1993 – první bezdrátový spínač na světě (dálkový ovládací systém na 314 MHz),
  • 1994 – na trh uveden první soumrakový spínač NS800,
  • 1998 – na trh uveden bezdrátový ovládací systém BOSys 434 MHz,
  • 1999 – na trhu první instalační přístroje v designu ABB Tango; získání certifikátu systému řízení jakosti ISO 9001,
  • 2007 – na trh uveden systém inteligentní instalace Ego-n
  • 2013 – na trh uveden bezdrátový ovládací systém elektroinstalace Poseidon

Od současné investice ve výši 150 milionů korun si majitelé společnosti slibují významnou podporu zejména do vývoje nových výrobků a celkové zefektivnění procesů, bez kterých by nešlo udržet přední postavení mezi nejprogresivnějšími firmami v oboru. V uplynulém roce měla společnost obrat okolo deset miliónů Euro. Podíl vývozu byl přibližně 22 procent, zejména vlastními distribučními sítěmi ve Francii, Dánsku, Holandsku, Belgii a Řecku.

 
 
Reklama