Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Poruchový transparent pro energetiku a modul pro měření stringových proudů u FVE

Energetické rozvodné systémy používají pro indikaci poruch tzv. poruchové transparenty - světelné panely, které indikují poruchy na zařízení. Domat Control System v tomto článku také představí modul M580 pro měření osmi stejnosměrných stringů až do 100 A, který se používá pro měření stringových proudů a detekce poruch u fotovoltaických elektráren.

Poruchový transparent pro energetiku

Energetické rozvodné systémy používají pro indikaci poruch tzv. poruchové transparenty – světelné panely, které indikují poruchy na zařízení a někdy umožňují potvrzení poruchy nebo sumární hlášení. Při modernizaci rozvoden je výhodné mít možnost tyto panely vyměnit za mechanicky kompatibilní náhradu, aby nebylo nutné měnit otvor ve dveřích rozvaděče, a zároveň přivést alarmové údaje do nadřazeného dispečerského systému. K tomu slouží poruchový transparent MT020.

MT020 je mikroprocesorové tablo pro indikaci 12 alarmových signálů. Pro komunikaci používá opticky oddělenou sběrnici RS485 s protokolem Modbus RTU a lze jej tedy nadno zaintegrovat do řady řídicích a automatizačních systémů. Kryt tabla je vyroben z nerezového plechu, čelní panel z frézovaného hliníku. Na vstupy se přivádí napětí 110...220 V ss, tablo je napájeno napětím 220 V ss. Nechybí potvrzovací vstup, testovací vstup, při jehož aktivaci se rozsvítí všechny signálky, ani sumární relé. Vstupy, které se mají sumarizovat, je možné vybrat jednotlivě.

Poruchový transparent MT020
MT020

Transparent má na čelním panelu 12 okének, do nichž se vkládají popisy poruch vytištěné na běžném bílém nebo barevném kancelářském papíře (80 g/m2). Okénka jsou podsvícena LED diodami bílé barvy s vysokou intenzitou, každé okénko má samostatnou plexisklovou krytku. Při přivedení napětí nebo ztrátě napětí na alarmovém vstupu se příslušné okénko rozbliká a sepne sumární alarmové relé, které je možné použít pro řízení bzučáku nebo dalších návěští. Pomocí potvrzovacího vstupu se blikání zastaví a po odeznění poruchy okénko zhasne. Alarm je možné potvrdit i po sběrnici. Všechna nastavení lze konfigurovat pomocí programu domat.exe, který je součástí dodávky. Tablo je mechanicky kompatibilní (kromě konektorů) s poruchovou signalizací PT12 (starší výrobek ZPA Čakovice) a je určeno jako jeho přímá náhrada.

 

Modul pro měření stringových proudů u fotovoltaických elektráren

Modul M580 pro měření stringových proudů
M580

M580 je modul pro měření 8 stejnosměrných stringů až do 100 A. Komunikuje po opticky oddělené sběrnici RS485 po protokolu Modbus RTU a snadno se integruje do řady monitorovacích a řídicích systémů. V systému RcWareSoftPLC (podstanice IPLC510) jsou pro něj připraveny konfigurační a vyhodnocovací funkce. Používá se pro měření stringových proudů a detekce poruch u fotovoltaických elektráren.

Modul používá pro měření proudu bezkontaktní Hallovy sondy. Analogové signály jsou přiváděny na A/D převodník, který signály převede na data. Hodnoty jsou přepočítány a k dispozici na komunikační sběrnici RS485, po níž je dotazuje Modbus master – podstanice SoftPLC nebo jiný PLC automat.

Pro napájení (230 V st) a komunikaci jsou použity odnímatelné konektory. Stejnosměrné stringové vodiče se provlékají sondami a přivádějí na společnou silovou sběrnici. Komunikační obvody jsou chráněny proti přepětí, což je u FV elektráren nutná podmínka správné funkce v silně zarušeném průmyslovém prostředí. Pokud modul ukončuje komunikační sběrnici, sběrnice se ošetří přepnutím přepínačů BUS END. Červená LED indikuje odchozí komunikaci (TX), zelená LED napájení.

Katalogový list najdete na www.domat.cz.


Domat Control System s.r.o.
logo Domat Control System s.r.o.

Domat Control System s.r.o. patří k evropské špičce dodavatelů řídicích systémů a regulací pro inteligentní budovy, průmysl a energetiku. Cílem této ryze české společnosti je vyvíjet, vyrábět a dodávat řídící systémy v mezinárodním měřítku.