Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Bezdrátové produkty a systémy členů IQRF Alliance na Light + Building 2016

IQRF Alliance, mezinárodní komunita vývojářů, výrobců, systémových integrátorů, univerzit, vývojových center a business profesionálů využívajících bezdrátovou technologii IQRF, prezentovala svá řešení na veletrhu Light + Building 2016 ve Frankfurtu.

Jak propojit různá zařízení do jedné bezdrátové sítě?


Veletrh Light+Building 2016 ve Frankfurtu je úspěšně za námi. Ústředním motivem bylo ‘digital - individual - networked’. Všechny chytré systémy a zařízení potřebují především spolupracovat a komunikovat v sítích. A to je vlastně i největší výzva na cestě k internetu věcí. IQRF Aliance má recept na to, jak propojit zařízení rozdílných výrobců a naučit je rychle komunikovat. Předvedla to právě na veletrhu Light+Building 2016.

Členové IQRF Aliance propojili své výrobky do jedné bezdrátové sítě. Tato technická demonstrace spojuje síť veřejného osvětlení (DevTech M2M), inteligentní parkovací systém (CITIQ), čidlo CO2, teploty a vlhkosti (Protronix), interiérové osvětlení (DATmoLUX), vypínače, stmívače a spínací krabice (Teco), infrazářič (Austyn INTERNATIONAL), senzory teploty a relativní vlhkosti a univerzální gateway (IQ Home).

  • MICRORISC je česká firma zaměřená na výzkum, vývoj a dodávky technologií a komponent výrobcům elektroniky. Zaměřuje se především na výzkum a vývoj bezdrátových technologií, přes 10 let vyvíjí vlastní bezdrátovou technologii IQRF.
  • Protronix s.r.o., Česká republika - Provádí zakázkový vývoj a výrobu průmyslové elektroniky, regulace a řízení šité na míru, jednoduchá a promyšlená řešení s intuitivním a uživatelsky příjemným ovládáním a s velmi dobrým poměrem cena výkon.
  • Alarm2GSM, Slovinsko – Slovinský výrobce alarmů do budov i exteriérů.
  • IQ Home Kft., Maďarsko – Firma realizuje návrhy a implementace bezdrátových řešení v oblasti automatizace.
  • DATmoLUX a.s., Česká republika - Společnost DATmoLUX a.s. se od svého vzniku v roce 2000 specializuje na vývoj a výrobu elektroniky a software v oblasti veřejného osvětlení a práce v oblasti měření a regulace obecně.
  • Teco a. s., Česká republika - Společnost Teco a.s. je přední český výrobce průmyslových řídicích systémů kategorie PLC (z anglického slova Programmable Logic Controller), které jsou vyvíjeny, vyráběny a testovány podle mezinárodních standardů řady IEC EN 61131.
  • Austyn INTERNATIONAL s.r.o., Slovensko - Společnost působí na trhu řízení provozu průmyslových objektů a administrativy - větrání , vytápění a osvětlení se záměrem dosažení nejnižších možných provozních nákladů při zajišťování potřeb provozovatele na hygienu, teplo a světlo.
  • CITIQ, Česká republika – Společnost poskytující kompletní řešení v oblasti inteligentního parkování.
  • DevTech M2M, Indie – Výzkumně orientovaná společnost využívá inovační technologie k výrobě výrobků, které jsou zaměřeny na energetickou efektivitu.

Bezdrátový přenos dat byl zajištěn pomocí bezdrátové technologie IQRF (MICRORISC). IQRF řídí všechna zařízení prostřednictvím jednoduchých příkazů přes „transceivery řízené daty“. To ukazuje hlavní sílu této technologie - jednoduchost jejího použití. Začlenit bezdrátovou konektivitu IQRF do jakékoliv elektroniky trvá jen několik týdnů.

Využívání bezdrátové technologie IQRF spojuje členy IQRF Alliance. Ta vznikla před dvěma lety a dnes sdružuje více než 50 technických firem a univerzit z USA, Velké Británie, Skandinávie, střední Evropy, Izraele a Indie. "Úspěch aliance je postaven na spolupráci jednotlivých členů - vývojářů, vysokých škol, výzkumných středisek a firem. Ti mohou vyvíjet své aplikace, zařízení a systémy a ty pak spojit s výrobky ostatních díky bezdrátové technologii IQRF. Je to mnohem efektivnější cesta na trh, "říká Šimon Chudoba, jednatel IQRF Aliance.

IQRF Alliance prezentovala mimo jiné také nové produkty svých členů na veletrhu Light + Building 2016. Na stánku aliance byly představeny nové bezdrátové produkty a hotová řešení členů aliance. Návštěvníci jevili o tyto již připravené hotové systémy velký zájem. Uvádíme pár příkladů za všechny.

Příklady řešení členů IQRF Alliance

Kvalita vzduchu


Schéma vzduchotechnických rozvodů ve firmě Protronix

Firma Protronix z České republiky prezentovala především novou řadu čidel kvality vzduchu. Čidla jsou určena ke sledování kvality vzduchu v interiérech. Měří oxid uhličitý, relativní vlhkost, VOC a teplotu v různých kombinacích. V portfoliu firmy jsou také řídící jednotky pro ventilační a rekuperační jednotky, regulátory teploty pro vzduchotechniku, regulátory teploty pro sauny, infra-kabiny, regulátory pro solární ohřev a podobně.
„Našim zákazníkům nabízíme také zakázkový vývoj a výrobu průmyslové elektroniky, regulace a řízení šité na míru, jednoduchá a promyšlená řešení s intuitivním a uživatelsky příjemným ovládáním a s velmi dobrým poměrem cena výkon,“ sdělil ředitel firmy Miloš Žáček.
Jedním z řešení, které nabízí firma Protronix je větrání řízené skutečnou potřebou.
Vydýchaný vzduch způsobuje únavu a otupělost, která přirozeně snižuje výkonnost a schopnost koncentrace. Systémy nuceného větrání většinou pracují na základě tzv. časové regulace, kdy se mnohdy vzduch vyměňuje intenzívněji, než je v dané situaci nutné a dochází k přesoušení vzduchu a také k plýtvání energiemi.
Řešení je ve větrání řízeném skutečnou potřebou, tj. v závislosti na reálných požadavcích. Systémy řízené skutečnou potřebou jsou v zásadě dva – VaV a DCV.

Bezpečnost budov

Slovinský výrobce alarmů Alarm2GSM představil ucelený systém WiCOM - dokonalé domácí a průmyslové řešení pro automatizaci budov. Celý systém obsahuje vstupní interkom, ovládání vstupních míst, domácí automatizaci a ochranu proti požárům či vloupání. „Jedná se o snadno použitelný modulární systém s rychlou a jednoduchou montáží. WiCOM je založen na mobilní síti 2G / 3G bez nutnosti LAN, " dodal Tomaz Hribar z Alarm2GSM.

Osvětlení

Firma Devtech M2M z Indie prezentovala svá moderní světla. Renomovaná indická společnost je zaměřena na výzkum a inovační technologie vedoucí k energetické účinnosti. „Automatizace osvětlení napomáhá k ovládání, kontrole a zajišťování efektivního využití rozsáhlých sítí světel v interiérech i v našich městech. Využívejme elektrickou energii a technologie samotné jako nástroj pro šetrné hospodaření s energií, " uvedl Vinod Jadhav, generální ředitel společnosti Devtech M2M.


Velice zajímavá byla také prezentace významné německé firmy BJB GmbH & Co.KG. Přední výrobce automatizačních systémů v rámci svého cca 600m2 velkého stánku představil také nová bezdrátová světla s DALI protokolem. Bezdrátová technologie IQRF byla do světel začleněna za dva měsíce.
"Díky IQRF Allianci a podpoře firmy MICRORISC jsme byli schopni projekt připravit právě včas pro výstavu. Jsme vděčni za rychlou a skvělou spolupráci k dosažení tohoto cíle. Bylo příjemné spolupracovat s profesionály," řekl Markus Spiekermann, vedoucí sekce wireless v BJB GmbH & Co.KG.

Celkově byla prezentace IQRF Alliance na veletrhu úspěšná.

“Veletrh Light + Building byl pro nás skvělou příležitostí, kterou jsme náležitě využili. Jsme rádi, že jsme se ho zúčastnili. Získali jsme tak skvělou zpětnou vazbu a získali mnoho zajímavých příležitostí pro naše členy,” doplnil Šimon Chudoba, jednatel IQRF Alliance.

  • IQRF® je komplexní technologické řešení umožňující výrobcům elektroniky inovovat jejich výrobek, poskytnout mu bezdrátovou konektivitu a volitelně i připojení ke zbytku světa přes Internet. IQRF je ideálním řešením bezdrátových „mesh“ sítí.
  • IQRF Alliance je mezinárodní komunita vývojářů, výrobců, systémových integrátorů, univerzit, vývojových center a business profesionálů využívajících bezdrátovou technologii IQRF. Technologie slouží k obsluze IoT a M2M komunikaci.



 
 
Reklama