Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jak ozvučit rodinný dům – obývací pokoj, koupelnu, pracovnu, kuchyni?

Rodinný dům patří k velmi nápaditým ozvučovacím záležitostem. My se budeme věnovat ozvučení venkovnímu (např. terasy, zahradní altánky, pokojovému (mimo HiFi a domácího kino, které zde neřešíme), koupelnovému (ozvučení ve stropě nebo např. přímo ve sprchovém koutě) a ozvučení technických prostor (garáž, dílna, suterén, chodba atd.). Do jisté míry lze tento návod také použit pro ozvučení bytu.

Kabeláž

Nejdůležitějším a výchozím krokem je provedení kabeláže. Ozvučení RD se neprovádí 100V způsobem, neboť se předpokládá napojení na HiFi systém v obývacím pokoji či pracovně, a proto kabeláž musí být provedena o dostatečném průřezu – min 2,5 mm2. Jinak by na vedení vznikaly zbytečné ztráty. Tuto kabeláž doporučujeme řešit již při realizaci elektroinstalace.

Způsoby buzení

Druhým krokem je volba, zda chceme, aby zvuk byl dostupný trvale ve všech místech domu, nebo zda budeme signál přepínat (směrovat). Musíme si totiž uvědomit, že nejsme ve 100V režimu, a tak je tady problém přizpůsobení impedance. Budící zesilovač či hifi věž dovoluje obvykle min. impedanci 4 Ohm, a tak se systém musí rovnou navrhnout tak (což je vhodná volba sérioparalelního zapojení), abychom tuto impedanci nepodkročili, nebo, a to se týká „přepínacího“ způsobu, musíme při přepínání reprosoustav dávat pozor na to, jaké a kolik reprosoustav máme sepnuto: čím více jich je sepnuto, tím menší impedance vzniká. K přepínání je vhodný Dexon Přepínač reprosoustav 1/4.

Druhou variantou je použít místo onoho přepínače vícekanálový zesilovač. Zde doporučujeme např. model Dexon JPM 1320, který obsahuje 8 mono kanálů, neboli 4 stereo – je na vás, jak tyto kanály využijete. Faktem je, že na každý tento kanál připojíte vždy jednu místnost, a tedy problémy s těžkopádným sérioparalelním zapojováním a nedodržováním impedance v případě, kdy je toho zapnuto více, jsou vyřešeny. Můžete tak mít zapnut jakýkoliv počet reprosoustav, navíc každý okruh můžete hlasitostně upravit přímo na tomto zesilovači.


Regulace hlasitosti

Poté, co jsme vyřešili strukturu ozvučovací sítě a distribuce signálu v ní, je vhodné se ještě zamyslet nad regulací hlasitosti. V případě ozvučení rodinných domů máme vlastně k dispozici centrální regulaci hlasitosti přímo na zdroji signálu či koncovém zesilovači. Účelné ale také, je abychom mohli regulovat hlasitost v jednotlivých místnostech. Vždyť užívání je takové, že zapneme centrální zdroj signálu (např. hifi věž), sepneme daný pokoj, jdeme tam a tam si dostavíme hlasitost. Pro účely regulace hlasitosti doporučujeme speciální regulátory Dexon PR 300. Jsou navíc navrženy tak, že reproduktorovou síť zatěžují impedancí 8 Ohm a vyšší. Tyto regulátory montujeme přímo do elektroinstalačních krabic, např. v designu ABB Tango.

Způsoby zapojení

Abyste měli ještě lepší představu o tom, jakými způsoby to vše v rodinném domě nebo bytu zapojit, uvádíme následující schémata:

Buzení komfortní, multiroom systémem Dexon MRS 1310, 8 zón s LCD
Buzení komfortní, multiroom systémem Dexon MRS 1310, 8 zón s LCD
 

Buzení komfortní, multiroom systémem Dexon MRS 1160, 4 zóny s LCD a smartphone
Buzení komfortní, multiroom systémem Dexon MRS 1160, 4 zóny s LCD a smartphone
 

Buzení vícekanálovým zesilovačem Dexon JPM 1320, z receiveru
Buzení vícekanálovým zesilovačem Dexon JPM 1320, z receiveru
 

Buzení lokálními zesilovači Dexon JPM 2020 z receiveru
Buzení lokálními zesilovači Dexon JPM 2020 z receiveru
 

Buzení lokálně nástěnnými přehrávači Dexon MRP 2200 nebo MRP 2170 s vestavěným zesilovačem
Buzení lokálně nástěnnými přehrávači Dexon MRP 2200 nebo MRP 2170 s vestavěným zesilovačem
 

Buzení rychlé kompaktní, pomocí Bluetooth, přímo ze smartphone, tabletu nebo notebooku, na aktivní podhledové reproduktory s Bluetooth příjmem
Buzení rychlé kompaktní, pomocí Bluetooth, přímo ze smartphone, tabletu nebo notebooku, na aktivní podhledové reproduktory s Bluetooth příjmem
 

Buzení ekonomické, přímo z receiveru, pomocí přepínače Dexon PS 140
Buzení ekonomické, přímo z receiveru, pomocí přepínače Dexon PS 140
 

Reproduktory a reprosoustavy

Nyní pojďme k samotným reproduktorům a reprosoustavám. Pro ozvučení pokojů je vcelku populární neviditelné ozvučení, které má splývat s interiérem. K tomu použijeme např. repro do sádrokartonu RP 81x81 nebo RP 81x111. Na síť dokonce můžeme připojit klasické HiFi bedny, třeba z řady Largo 70. A jako doplněk basů použijeme aktivní subwoofer SUB 800A, který má reproduktorový vstup, takže jej napojíme snadno.

Zajímavé a populární je ozvučení koupelny, kterou začínáme více chápat jako místo relaxace. Ozvučení se zde provádí do stěn nebo podhledů pomocí vlhkuodolných reproduktorů RP 61, RP 62, RP 81 nebo RP 82. Docela efektní je zabudování RP reproduktorů přímo do sprchového koutu a regulátoru hlasitosti poblíž do stěny. Je třeba na tomto místě upozornit, že je nepřípustné pro ozvučení takto „vlhkých“ prostor používat 100V rozvod, neboť se jedná o napětí v těchto prostorách nebezpečné! Proto i u klasického ozvučení z hifi věže musíme zajistit, že na svorkách reproduktoru nebude napětí vyšší než 24 V!

K ozvučení venkovních prostor, u kterých předpokládáme alespoň částečné zastřešení, se používají robustní a vlhkuodolné reprosoustavy s konzolou Dexon SP 302, SP 502, SP 402, SP 412, SP 512. Nedoporučujeme používat žádné „dřevěné“ reprosoustavy. A samozřejmě i venkovnímu ozvučení „věnujeme“ regulaci hlasitosti.

Technickým prostorám typu garáž, dílna atd. obvykle nechceme věnovat příliš mnoho financí, zvuk tam sice chceme, ale nepožadujeme hifi kvalitu. Za tímto účelem se výborně hodí Dexon RP 61 nebo RP 81, které vestavujeme do stropů, nebo některé z reprosoustav řady SP nebo SPT.

Jak bylo popsáno výše, obvyklý způsob, jak reproduktorový systém nabudit, je použít stávající hifi věž či receiver a ten „přehnat“ buďto přes Přepínač reprosoustav 1/4 PS 140 nebo přes osmikanálový zesilovač JPM 1320. Existuje však nová, dovolíme si říci, přelomová možnost. Představte, si že vedle vypínačů na osvětlení instalujete další chytrou krabičku. Tou je Dexon MRP 2170 nástěnný přehrávač se zesilovačem.


Vyslechli jsme tak časté dotazy zákazníků na nějaký externí kompaktní zesilovač vhodný nejenom pro koupelny a terasy. MRP 2170 obsahuje nejenom stereo zesilovač ve třídě D o výkonu 17 W, ale také FM tuner, Bluetooth konektivitu pro snadné přehrávání ze smartphonu nebo tabletu a dále Mp3 přehrávač, jenž přehrává soubory z USB slotu. Uživatel tak získává nevídaný komfort přehrávače a zesilovače v jednom. To vše ještě umocňuje IR dálkové ovládání.

Jeho připojení je jednoduché – jedním kabelem přímo napájení 230 V a druhými dvěma kabely odchod na pár reproduktorů. Přehrávač se zesilovačem MRP 2170 využijete spolu s podhledovými nebo nástěnnými reproduktory Dexon např. pro ozvučení koupelny nebo terasy, jelikož je vlhkuodolný, ale také do „běžných“ míst jako jsou pokoje, kanceláře, malé prodejny, restaurace atd.

I tyto systémy český výrobce DEXON navrhuje a nabízí. Pro zpracování návrhu ozvučení doporučujeme kontaktovat Dexon Czech s.r.o. na jejich stránkách www.dexon.cz nebo na tel. 596 321 160. Tento český výrobce posoudí ozvučovaný prostor a kompletně navrhne dané ozvučení zcela zdarma.


Dexon reproduktory a ozvučovací technika
logo Dexon reproduktory a ozvučovací technika

Kompletní ozvučení budov i exteriérů. Reprosoustavy, vestavné reproduktory, zesilovače, mikrofony, multimediální systémy, hifi, domácí kino, multiroom, ústředny, evakuační rozhlasy. Český profesionální výrobce s 22letou praxí.