Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Význam a využití měřičů topných nákladů v době rostoucích cen energií

Se zvyšujícími se cenami energií stoupá i poptávka po technologiích, které pomáhají optimalizovat spotřebu. V domácnostech se to týká zejména vytápění, které představuje nejvyšší položku na účtech.

Co jsou měřiče topných nákladů

Měřiče tepla neboli indikátory topných nákladů jsou elektronická zařízení, která se instalují na radiátory. Sbírají data o spotřebě tepelné energie během celé topné sezony. Tato data slouží primárně k rozúčtování topných nákladů mezi jednotlivými domácnostmi, případně i nájemníky v komerčních prostorách. Využít je ale můžete také k optimalizaci vytápění.

Od roku 2015 je jejich instalace povinná podle zákona č. 318/2012 Sb § 7 odstavec 4. Měřiče topných nákladů pomáhají domácnostem i správcům budov lépe hospodařit s energiemi a snížit environmentální dopady vytápění.

Jak vybrat měřiče topných nákladů

Měřiče topných nákladů se liší jak způsobem měření, tak i způsobem odečtu dat. Elektronické měřiče snímají rychlost otáčení lopatkového kolečka a jsou vhodné do bytových domů. Do průmyslových aplikací jsou určeny měřiče, které sbírají data na principu ultrazvukových impulsů.

Měřiče mohou mít vizuální nebo rádiový odečet. Měřáky na topení s vizuálním odečtem zobrazují naměřené hodnoty na displeji. V případě rádiového odečtu nemusíte vůbec vstupovat do bytové jednotky, nicméně je potřeba pořídit příslušný modul.  

Při výběru měřičů nezapomeňte zohlednit také dimenzi potrubí a průtok.

Instalace a údržba indikátorů topných nákladů

Digitální měřiče tepla na radiátorech musí být instalovány odborně a disponovat ověřením Českého metrologického institutu a kalibračním ověřením. Lhůta pro výměnu plomby je 4 roky.

Elektronické měřiče tepla


 
 
Reklama