Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Třídy přesnosti vážních systémů a jakou třídu vybrat

Každá váha pracuje s jinou přesností, která je volena podle toho, k jakému účelu a typu vážení bude váha používána. Víte, jakou třídu přesnosti potřebujete a které váhy je nutné ověřovat?


Vážní systémy mají kalibrovaný rozsah, který zobrazuje minimální a maximální hodnoty vážení. Rozsah vážení je rozdělen pomocí dílků, kdy je minimální hodnota zobrazovaného dílku zároveň nejmenším rozlišením váhy. Čím lepší má vážní systém rozlišení, tím přesnější bude měřítko váhy.

Třídy přesnosti vážních systémů

Průmyslové váhy, mezi které se řadí váhy můstkové, počítací nebo stolní, se rozdělují do čtyř tříd přesnosti:

  • I speciální
  • II vysoká
  • III střední
  • IIII běžná

S výběrem vhodného vážního systému i třídy přesnosti vám pomohou v M.E.N. expert, kde se specializují na návrh, prodej, montáž, revize i rekonstrukce vážních systémů. Čím vyšší by měla být přesnost vážení, tím vyšší třída přesnosti vah je potřeba.

Na čem závisí výběr třídy přesnosti

Přesnost váhy se vybírá podle toho, co bude vážní systém vážit. Pro vážení v laboratorních podmínkách se volí velmi přesné váhy se schopností vážit i jednotky menší než 1 gram. Naopak mostní váhy pro nákladní automobily nebo jeřábové váhy určené pro vážení těžkých břemen mohou vážit s přesností na 1 kilogram.

V některých případech je nutné, aby byly váhy „cejchovány“ neboli úředně ověřeny. V případě technologických vah sloužících pouze pro kontrolní nebo orientační vážení není ověření nutné. U obchodních vah a vážních systémů, které poskytují velmi přesné profesionální vážení, už je ověření potřeba.

Vážní systémy


M.E.N. expert s. r. o. - vážní systémy na míru vašemu podnikání
logo M.E.N. expert s. r. o. - vážní systémy na míru vašemu podnikání

Zajišťujeme prodej, instalaci a servis vážních systémů. S výběrem vhodného zařízení vám poradíme a připravíme ho na míru vašich potřeb. Naše společnost je členem unie výrobců vah a disponujeme certifikátem ČSN EN ISO 9001:2001.

 
 
Reklama