Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vadné elektroinstalace způsobují tisíce požárů. Jak se chránit?

Podle Hasičského záchranného sboru ČR stojí technické závady na elektroinstalacích a elektrospotřebičích za velkou částí požárů. Jen loni jich technické závady způsobily 2 500! Jak se účinně chránit?

Klíčové pro předcházení požárům způsobených nekvalitní elektroinstalací je prevence. Samozřejmostí by měla být volba produktů, jež jsou pro ochranu určeny a mají dohledatelný původ, záruční list a certifikát o splnění platných norem. Důležitá je i správně provedená instalace a údržba elektrických zařízení kvalifikovaným elektrikářem.

Dalším zásadním faktorem pro předcházení požárům je kvalita komponentů. Cena výrobku nesmí být hlavním kritériem pro výběr. Přednost by měly dostat technické specifikace a údaje o spolehlivosti zabezpečovacích i rozváděcích prvků. Nízká reklamovatelnost je rovněž užitečnou indicií, která umí napovědět, zda daný produkt je kvalitní a spolehlivý.

Právě spolehlivost a nízká reklamovatelnost jsou silnými stránkami produktů společnosti NOARK Electric, například proudového chrániče Ex9L-N, 6 kA, který je vhodný zejména do domácností. „Odpojí chráněný elektrický obvod, pokud část přitékajícího proudu uniká mimo obvod, například při poškození izolace nebo při dotyku člověka,“ vysvětluje Michal Růžička, produktový manažer společnosti NOARK Electric.

Chrániče jsou založeny na klasické konstrukci s permanentním magnetem. Výhodou této technologie je napěťová nezávislost vybavovací funkce. „6kA verze proudových chráničů Ex9L-N jsou vhodné pro instalace ve velkém rozsahu teplot od -25° do 60 °C a mohou se pochlubit velmi nízkou reklamovatelností 0,099 %. To znamená, že se nám z prodaných 300 tisíc kusů loni vrátilo jen 290,“ uzavírá Růžička.

Více informací


 
 
Reklama