Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zapojení čidel s proudovým výstupem

Čas od času se při realizacích setkáme s aktivními čidly s proudovým výstupem 0...20 nebo 4...20 mA. Jak je správně připojit na analogové vstupy I/O modulů?

Standard proudové smyčky vznikl jako odpověď na požadavek po robustním analogovém signálu, který by byl jednoduše nasaditelný, umožňoval přenos signálu na větší vzdálenosti a byl odolný proti rušení. Čidlo s proudovým výstupem tedy představuje zdroj proudu o hodnotě, která je úměrná měřené veličině. Zprvu se používal signál 0...20 mA, později se ustálil standard 4...20 mA. Nenulový klidový proud umožňuje snadno detekovat přerušení měřicí smyčky, tedy ztrátu signálu, což by se u rozsahu 0...20 mA mohlo zaměnit s měřenou veličinou na dolním konci rozsahu.

Setkáváme se jednak s čidly s dvouvodičovým připojením, která se vkládají do napájecího okruhu a vlastně omezují proud, který jimi protéká, a čidly s třívodičovým připojením, která mají zvlášť napájecí svorky a zvlášť svorku výstupní, která představuje zdroj signálového proudu proti zemi. Čidla jsou většinou napájena z externího zdroje 24 V ss, výrobci obvykle připouštějí širší rozsah napětí, např. 24...36 V ss. Při dodržení několika základních pravidel lze tento zdroj použít i pro napájení I/O modulů, i když se doporučuje I/O moduly napájet ze samostatného transformátoru 24 V st.

Pokračování článku najdete na našem webu v sekci FAQ: https://www.domat-int.com/cs/zapojeni-cidel-s-proudovym-vystupem

Více informací


Domat Control System s.r.o.
logo Domat Control System s.r.o.

Domat Control System s.r.o. patří k evropské špičce dodavatelů řídicích systémů a regulací pro inteligentní budovy, průmysl a energetiku. Cílem této ryze české společnosti je vyvíjet, vyrábět a dodávat řídící systémy v mezinárodním měřítku.

 
 
Reklama