Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Na jaké druhy pil můžeme na trhu narazit a k čemu se nejlépe hodí?

Pily patří k jednomu z nejběžnějších pracovních nástrojů a bez nadsázky alespoň jednu najdeme snad v každé dílně. Na trhu dnes můžeme najít obrovské množství druhů, ale ne každý ví, který se k čemu nejlépe hodí. A právě na tuto problematiku se blíže podíváme v tomto článku.


Zdroj foto: guruXOX / Shutterstock.com

Ruční pily a jejich rozdělení

Naprosto jednoduché, a přesto velmi užitečné nástroje. V závislosti na typu zubů a designu se dají použít pro různé účely.

Pila na dřevo – Nejběžnější typ ruční pily. Má velké, široké zuby, které jsou ideální pro rychlé a hrubé řezy ve dřevě.

Pila na kov – Mají menší a těsnější zuby, což je činí ideálními pro přesné řezy v kovových materiálech.

Elektrické pily a jejich rozdělení

Tyto nástroje nabízí mnohonásobně vyšší výkonnost a rychlost, oproti ručním pilám. Můžeme se setkat s několika typy, přičemž každý z nich nabízí specifické výhody.

Kotoučové pily – Můžeme je znát také pod pojmem cirkulárka. Jsou ideální pro rychlé a přesné řezy do dřeva. Mohou být nastaveny na různé hloubky a dokážou snadno řezat příčně nebo podél vláken dřeva.

Přímočaré pily – Velmi silné a univerzální nástroje. Díky svému pohybu tam a zpět jsou dokonale určeny pro demoliční práce. Dřeva s hřebíky nebo řezání potrubí je pro ně naprostá maličkost.

Pásové pily – výkonné nástroje, které jsou ideální pro precizní řezy a práci s velkými kusy materiálu. Co se týká řezaného materiálu, poradí si jak s dřevem, tak plasty i některými druhy kovů.

Jak sami vidíte, opravdu je z čeho vybírat. Pokud tedy hledáte ideální pilu pro vás, pak si nejprve musíte položit otázku, co od ní potřebujete. Zda potřebujete řezat přesně, rychle, velké kusy nebo kombinaci těchto požadavků.

Více informací

 
 
Reklama