Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Ústředny EPS - k čemu slouží a jak fungují

Právnické osoby a podnikající fyzické osoby mají uloženo zabezpečit a udržovat v provozu požárně bezpečnostní zařízení, jehož hlavní součástí bývá ústředna EPS.

Ústředna EPS přijímá signály z hlásičů elektronické požární signalizace a předává je buď obsluze EPS, která prověřuje situaci nebo může rovnou přivolat jednotku požární ochrany.

Kde se nachází ústředna elektrické požární signalizace EPS? Nejčastěji se umisťuje do recepcí, na vrátnice, do místností pro ostrahu i do prostorů informací. S umístěním EPS vám pomohou odborní pracovníci bezpečnostní agentury TOP security, která nabízí návrh, montáž, servis i revize EPS.

Funkce ústředny EPS

  • Vyhodnocuje signalizaci od hlásičů.
  • Ovládá další připojená zařízení.
  • Rozhoduje o spuštění a řízení evakuace.
  • Zajišťuje spuštění větrání, sirén i přivolání pomoci.
  • Kontroluje, zda je systém EPS funkční.
  • Napájí hlásiče a další prvky EPS.

Jak často provádět kontrolu EPS

Pro správnou funkci EPS je nutné provádět nejen pravidelný servis, ale také kontroly a revize EPS. Jednou ročně je potřeba provést kontrolu provozuschopnosti EPS. Jednou za půl roku se provádí zkouška činnosti u samočinných hlásičů a dalších zařízení napojených na ústřednu. Jednou měsíčně by měla proběhnout zkouška činnosti ústředny i dalších navazujících zařízení.

Elektronická požární signalizace


TOP security, s.r.o.
logo TOP security, s.r.o.

Patříme mezi přední bezpečností agentury v České republice a to už od roku 1992. Veškeré služby zajišťujeme z vlastních zdrojů, proto jsme schopni vám garantovat nejvyšší kvalitu. Pracujeme chytře, systematicky, efektivně. Klientům přinášíme profesionální ...

 
 
Reklama