Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zumtobel zpříjemní a zefektivní práci v kancelářích chytrým osvětlením

Ideálním základem chytrého kancelářského osvětlení jsou inovativní svítidla EPURIA ve spojení s digitalizací a inteligentním řízením.

Koncern Zumtobel Group vyvinul inovativní kancelářské osvětlení, které dokáže být nejen úsporné, ale i chytré. Výsledkem tohoto úsilí je produktová řada kancelářského osvětlení EPURIA, jehož přednosti nejvíce vyniknou ve spojení s tzv. platformou pro chytré budovy, založenou na cloudové platformě pro internet věcí (IoT), od izraelské společnosti Axonize. Svítidla EPURIA tak dokážou detekovat mimo jiné přítomnost osob či intenzitu přirozeného světla a dynamicky podle toho přizpůsobovat světelný výkon.

Komplexní systém tím nejen ušetří elektrickou energii, ale také může vyhodnocovat četnost využívání jednotlivých místností, a optimalizovat tak budoucí požadavky na kancelářské prostory. Data z infrastruktury chytré budovy mohou posloužit rovněž k optimalizaci dalších činností. Například chytrý úklidový systém zajistí úklid pouze v používaných prostorách a systém sledování polohy jednotlivých kancelářských zařízení zamezí jejich zdlouhavému hledání. „A to není zdaleka všechno. Náš chytrý koncept se pro majitele kancelářských budov i uživatele kanceláří vyplácí na všech úrovních,“ dodává Jan Vacek.

Před realizací chytrého kancelářského osvětlení vytvoří technici firmy Zumtobel trojrozměrný digitální model celé budovy. Ten je východiskem pro nalezení optimální polohy jednotlivých senzorů a inovativních kancelářských svítidel EPURIA, která například disponují senzorem jasu a umožňují bezdrátové ovládání prostřednictvím Bluetooth včetně připojení k internetu věcí. Součástí systému mohou být také senzory kvality vzduchu a komunikační brány umožňující datovou komunikaci s cloudem, kde probíhá monitoring a datová analýza.

Produktová řada kancelářských svítidel EPURIA zahrnuje kromě nástěnných svítidel také stojací svítidla se samostatnou nebo dvojitou hlavou. Zdrojem světla jsou ve všech případech diody LED. Svítidlo vytváří co nejpřirozenější světelné podmínky díky vysokému podílu nepřímého světla a účinné minimalizaci oslňování. Rovnoměrné osvětlení pracoviště zabraňuje vzniku překrývajících se stínů a světelných ostrůvků. Zákazníci mají široký výběr variant svítidel EPURIA lišících se mimo jiné úrovní světelného toku (11 000 lm nebo 13 000 lm), teplotou chromatičnosti (tři varianty) a barvou (černá, bílá nebo stříbrná).


ZG Lighting Czech Republic s.r.o.
logo ZG Lighting Czech Republic s.r.o.

Skupina Zumtobel Group je mezinárodní hráč na poli světelného průmyslu a vedoucí dodavatel inovativních světelných řešení, komponent a souvisejících služeb. Se širokým portfoliem vysoce kvalitních svítidel poskytuje rakouská značka Zumtobel, specialista na ...

 
 
Reklama