Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Potřebujete pohánět malé čerpadlo, kompresor, ventilátor, vodní turbínu nebo jeřáb?

Pomůže vám řada frekvenčních měničů Eaton. Aniž bychom si to uvědomovali, tak s elektromotory se setkáváme každý den. Existuje několik způsobů, jak je lze řídit. Základním hlediskem může být způsob jejich rozběhu.

Existuje přímý rozběh, či rozběh hvězda-trojúhelník, kde si vystačíme s motorovými spouštěči a stykači, dále pak můžeme mít variantu plynulého rozběhu, kde nám dobře poslouží softstartéry. V tomto článku se však budeme zabývat variantou řízených rozběhů motoru, ke kterému již potřebujeme sofistikovanější přístroje, kterými jsou frekvenční měniče.

Podíváme-li se společně do nabídky společnosti Eaton, tak prvními přístroji pro řízený rozběh jsou frekvenční startéry DE1/ DE11 využívající skalární řízení. Jedná se o přístroje, které jsou velmi jednoduché a vyplňují mezeru mezi konvenčními spouštěčovými kombinacemi a frekvenčními měniči a zároveň kombinují všechny jejich výhody. Nastavení těchto přístrojů je velmi snadné a lze jej provést šroubovákem pomocí konfiguračního modulu nebo pomocí software drivesConnect a Bluetooth připojení.

Záznam z odborného webináře

 
 
Reklama