Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Veřejnost bude mít možnost navštívit vilu slavného podnikatele Emila Kolbena

Zážitková jubilejní výstava přiblíží příběh Emila Kolbena, „českého Elona Muska“.


Poprvé se tak otevírá příležitost navštívit jeho vilu v Hradešínské ulici a seznámit se s významným českým podnikatelem, jenž se letos, v roce 160. výročí narození, stane čestným občanem Prahy 10 – in memoriam. Emil Kolben mimo jiné založil také úspěšnou společnost PRAKAB – Pražská kabelovna, s.r.o. a ta se proto rozhodla tento projekt finančně podpořit.

Zážitková výstava „Emil Kolben 160” se snaží přiblížit životní dráhu ve spojení s jeho světoznámou značkou ČKD, jíž byl zakladatelem a dlouhodobým ředitelem. Spolu s jeho osudem, který krutě ukončila válka, sledujeme i příběh souboje stejnosměrného proudu s proudem střídavým a také příběh Kolbenových podniků a jeho rodiny.

Místem jubilejní výstavy je „Kolbenova červená vila” v Hradešínské ulici v Praze 10, kterou postavil v roce 1916. Vilu obývala početná Kolbenova rodina a sloužila také k setkávání s obchodními partnery a společenským událostem. Objekt je od roku 2014 v majetku městské části Praha 10. Díky úsilí členů Kolbenova spolku a některých radních a zastupitelů Prahy 10, a s podporou společnosti PRAKAB – Pražská kabelovna, s.r.o., se poprvé, byť na krátkou dobu, otevírá veřejnosti. V období od 1. října do 30. listopadu lze vilu navštívit, seznámit se formou oživlého interaktivního komiksu s prvky únikové hry s Kolbenovým příběhem a prohlédnout si část objektu. Návštěvníci mají příležitost diskutovat o budoucím možném využití vily, která je bohužel zatím v neutěšeném stavu a z velké části prázdná.

Bližší informace o výstavě a možnost rezervace návštěvy bude na konci září na stránkách www.emilkolben.com.

Kontakt pro dotazy týkající se výstavy: Ing. Miroslav Jiřík, mirek.jirik@emilkolben.com

Více informací


PRAKAB PRAŽSKÁ KABELOVNA, s.r.o.

Tradiční český výrobce kabelů - silové kabely, pro ovládání a elektroniku, pro střední napětí, sdělovací, železniční a zabezpečovací, holé vodiče, instalační vodiče a kabely.

 
 
Reklama