Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Druhy kompresorů a kde všude najdou své uplatnění

Kompresory jsou přístroje, které mají všestranné využití. Najdeme je jak v autodílnách, tak i domácích dílnách. Kompresory se dělí na několik typů. Jaké jsou ty hlavní a k čemu všemu se dají použít?


Zdroj obrázku: Benedek Alpar / Shutterstock.com

Odlišné způsoby zvyšování tlaku v kompresoru

Kompresory pracují se stlačeným vzduchem a dají se rozdělit podle několika věcí. Jednou z nich je dělení podle toho, jakým způsobem zvyšují tlak. Rozlišujeme tak kompresory objemové a rychlostní. Objemové kompresory zvyšují tlak tím, že zmenšují objem prostoru. Naopak rychlostní kompresory zvyšují tlak zrychlením plynu, po kterém následuje přeměna kinetické energie na tlakovou.

Dělení kompresorů podle typu konstrukce

Dalším způsobem dělení kompresorů je jejich rozdělení podle typu konstrukce.

Existují kompresory:
  • pístové,
  • šroubové.

Turbokompresory, které pracují na principu změny kinetické energie na tlakovou se rozdělují podle směru proudění. Známe tedy turbokompresory radiální a axiální.

Uplatnění kompresorů v autoservisu i domácí dílně

Jak je tedy z výčtu druhů kompresorů patrné, než si kompresor pořídíte, je nutné znát činnost, ke které jej budete používat a tomu přizpůsobit jeho výběr. V autoservisech se kompresory využívají k nafukování pneumatik a lakování, v domácích podmínkách k nafukování hraček, míčů a bazénů. Své uplatnění ale kompresory najdou také v potravinářském průmyslu při přípravě a balení potravin. Stomatologové nedají na kompresory dopustit při práci se zubní vrtačkou a v průmyslových provozech jsou kompresory využívány k pohonu nejrůznějších zařízení.

Kompresory jsou geniálním vynálezem. Usnadňují nám celou řadu běžných každodenních činností, aniž si to mnohdy uvědomujeme. Koupě kompresoru může být náročná, takže si nejprve musíte uvědomit, k čemu vlastně kompresor budete využívat.

Více informací

 
 
Reklama