Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Proč je výměna klasické zářivky za LED trubici dobrý nápad?

Sortiment světelných zdrojů na bázi technologie LED je velmi rozmanitý a umožňuje náhradu naprosté většiny konvenčních svítidel. Výjimkou nejsou ani běžné lineární zářivky – pro téměř všechny výkonové typy existují LED alternativy s odpovídajícími parametry. Přesto je na místě kontrola několika důležitých detailů.


Zdroj obrázku: showcake / Shutterstock.com

Lineární zářivky patří k nejrozšířenějším světelným zdrojům v kancelářích, školách, nemocnicích, v průmyslových objektech a na mnoha dalších místech. V návaznosti na chystanou regulaci bude od roku 2023 jejich zastoupení na trhu ubývat a očekává se, že je zastoupí právě LED zářivky (trubice).

K nejpoužívanějším zářivkám patří typy T8 a T5, a právě pro T8 o příkonech 18, 36 a 58 W je nabídka LED trubic nejpestřejší. Nahrazení LED technologií je možné také za zářivky T5, ale protože nepodléhají regulaci, nabídka není tak široká.

Hlavním důvodem pro výměnu konvenčních zářivek za LED trubice je výrazně úspornější provoz daný podstatně nižším příkonem. Přibližně poloviční úspora nákladů spočívá však nespočívá pouze v mnohem vyšší účinnosti – roli hraje také skutečnost, že jde o směrový světelný zdroj. Světlo vyzařované LED trubicemi má tendenci svítit v požadovaném směru a téměř se neodrážet.

Na druhou stranu počítejte s menší celkovou rovnoměrností osvětlení danou nižším vyzařovacím úhlem. K dostání jsou také LED trubice s vyšším vyzařovacím úhlem, u nichž však hrozí snížení potřebného množství vyzařovaného světla. Nahrazování zářivek proto provádějte obezřetně a s důrazem na prověření konečného stavu.

 
 
Reklama