Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Kam umístit vypínače? Poradíme vám!

Mít vypínače umístěné na správném místě je základem pro pohodlné fungování domácnosti. Už během stavby nebo rekonstrukce bydlení přemýšlejte, kde se vám budou vypínače hodit.

... Představte si budoucí vzhled interiéru a rozmístění nábytku. Podle toho volte umístění vypínačů.

Kvalitní vypínače, například ty, které najdete v nabídce společnosti Tympol Plus, vám vydrží dlouhá léta. Pokud zvolíte nadčasový dekor nebo nestárnoucí bílou barvu vypínačů, určitě se vám neokoukají ani za 10 let. Rámečky a klapky lze naštěstí měnit podle libosti, takže až budete chtít změnu, není problém obměnit design vypínačů za jiný.

Jinak je to se zmiňovaným rozmístěním vypínačů, se kterým už v budoucnu moc nenaděláte, pokud nechcete sekat nové elektrické rozvody. Vypínače umístěte tam, kde budete chtít rozsvěcovat a zhasínat světla. Zpravidla jde o prostory hned u dveří. Zejména v delších chodbách nebo větších místnostech je praktické mít dva vypínače na protilehlých koncích.

Standardní výška pro umístění vypínačů je 120 cm od podlahy, ale třeba v dětském pokoji můžete vypínače umístit níž, aby na něj dosáhly i menší děti. V kuchyních a koupelnách dejte pozor, aby byl vypínač dostatečně vzdálený od zdroje vody, a to alespoň 60 cm. Na samotné zapojení vypínačů si raději přizvěte odborníka. Pro zkušenější jsme připravili schéma zapojení vypínačů.

 
 
Reklama