Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Komunikační protokol Modbus v kostce

I když byl Modbus definován před více než 40 lety, protokol dodnes zajišťuje spolehlivou a rychlou komunikaci mezi programovatelnými automaty, čidly, termostaty, frekvenčními měniči aj.

K přenosu dat může být využito buď rozhraní RS485, RS422, RS232 (Modbus RTU), nebo i TCP/IP protokol sítě Ethernet (Modbus TCP). Otevřený komunikační protokol Modbus je založen na architektuře master/slave nebo klient/server. Výhod tohoto protokolu je hned několik – je jednoduchý, rychlý, nezávislý na výrobci/PLC a snadno implementovatelný. To dokazuje i fakt, že po příchodu standardu Ethernet a protokolu IP byl Modbus implementován do protokolu relační vrstvy.

Máme proto dva hlavní režimy přenosu dat:
  • Modbus RTU – přenos informací probíhá prostřednictvím sériové linky, obvykle rozhraní RS232 nebo RS485
  • Modbus TCP – přenos informací probíhá prostřednictvím TCP/IP v síti Ethernet

Typické použití protokolu Modbus je u vstupně-výstupních modulů, například RCIO, RXIO nebo MLIO. Modbus je též jedním z nejpoužívanějších protokolů u regulátorů jednotlivých místností – radiátorů, fancoilů či VAV systémů (např. UC102, FCR010 nebo FCR015). Díky svému rozšíření a snadné konfiguraci se Modbus používá i jako protokol pro vazbu mezi specifickými sběrnicemi a protokoly a PLC nebo vizualizací. Jako komunikační brány slouží převodníky, např. R091 pro řízení světel po sběrnici DALI, R065 pro řízení světel standardem DMX, nebo R085 pro integraci I/O modulů Landis & Gyr na sběrnici P-Bus.

Celý článek najdete ZDE


Domat Control System s.r.o.
logo Domat Control System s.r.o.

Domat Control System s.r.o. patří k evropské špičce dodavatelů řídicích systémů a regulací pro inteligentní budovy, průmysl a energetiku. Cílem této ryze české společnosti je vyvíjet, vyrábět a dodávat řídící systémy v mezinárodním měřítku.

 
 
Reklama