Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Adaptace interiéru žižkovské TV věže

Žižkovská televizní věž je bezesporu jednou z pražských dominant. V lednu roku 2011, po takřka 20 letech provozu, začala adaptace interiéru věže. Jak vypadala rekonstrukce z pohledu měření a regulace?

Měření a regulaci zajišťuje volně programovatelný DDC regulátor Domat IPLC a distribuované I/O moduly, které byly umístěny ve strojovnách VZT ve čtyřech rozvaděčích spolu se silnoproudými obvody, všechny na úrovni kabiny restaurace, v podlaží těsně nad restaurací v 6. NP.

Systém měření a regulace obsahuje 130 fyzických datových bodů. Systém je tedy nevelký rozsahem, ovšem stavba, jejíž technologie řídí, se v projektech neobjevuje každý den.

Vzduchotechnické jednotky jsou vybaveny ohřevem a chlazením, rotačním rekuperátorem a ventilátory, řízenými frekvenčními měniči. Diferenční manostaty hlídají zanesení filtrů, poruchu ventilátorů a zvýšenou tlakovou ztrátu na rekuperátoru.

Vzduchotechnické kanály v centrální části kabiny v 6.NP jsou nyní sestaveny z desek Grenamat. V podhledech restaurace jsme již použili klasické plechové potrubí s flexopotrubím a kovovými výustkami. Vzduchotechniky byly na hranici požárních úseků vybaveny protipožárními klapkami, hlášení od EPS dále hardwarově blokuje chod všech jednotek.

Okna jsou dvouvrstvá a pro zabránění kondenzace v prostoru mezi skly byly pod všemi okny instalovány výše zmíněné parapetní jednotky, které ofukují vnitřní prostor oken. Zdroj tepla pro ohřev VZT jednotek představují elektrokotle, které byly umístěny ve strojovnách vzduchotechniky. Každá jednotka má uzavírací klapku pro případ, kdy je mimo provoz.

Celý článek zde:


Domat Control System s.r.o.
logo Domat Control System s.r.o.

Domat Control System s.r.o. patří k evropské špičce dodavatelů řídicích systémů a regulací pro inteligentní budovy, průmysl a energetiku. Cílem této ryze české společnosti je vyvíjet, vyrábět a dodávat řídící systémy v mezinárodním měřítku.

 
 
Reklama