Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nová budova fakultní nemocnice v Olomouci otevřena!

Nejmodernější budova ve Fakultní nemocnici Olomouc se dočkala na začátku září letošního roku slavnostního otevření. Sloužit bude pacientům a pracovníkům II. interní kliniky gastroenterologie a geriatrie a součástí jsou i lůžkové prostory včetně veškerého nutného zázemí.

Záměrem investora bylo vybudovat novostavbu, která povede ke zvýšení standardu péče, optimalizaci dispozičního uspořádání a přizpůsobení provozu současným legislativním požadavkům. Současná pracoviště jsou již zastaralá a nevyhovující.

Naše společnost SUBTECH se na této stavbě podílela zpracováním profese elektroinstalace (silnoproud, hromosvod a osvětlení). V pavilonu je použito řízení osvětlení DALI. Další zajímavostí je také velké množství dekorativního osvětlení v podobě LED pásek.

„Líbí se mi tady všechno. Rozdíl je ve vybavenosti, je to tady hezké. Všechno je tu čistoučké, koupelnu máme hned v pokoji,“ hodnotila týdenní pobyt v nových prostorách pětaosmdesátiletá pacientka Eva Gasnárková.

Do nových prostor se těšili i zaměstnanci, kteří ocenili i to, že během výstavby měli možnost do budoucí podoby objektu zasahovat.

„A už nyní je znát, že se tu budeme všichni cítit komfortně a bezpečně. Pacienti budou mít díky jedno a dvoulůžkovým pokojům maximální míru intimity. Myslelo se také na personál a jeho zázemí a v neposlední řadě na výukové prostory pro studenty,“ řekla vrchní sestra Oddělení geriatrie Fakultní nemocnice Olomouc Libuše Danielová.

Nová budova fakultní nemocnice v Olomouci otevřena!

Téměř nulová spotřeba energie

Stavba s půdorysem ve tvaru písmene U je pozoruhodná také z pohledu celkového designu, technického a konstrukčního řešení. Byla totiž projektována jako budova s téměř nulovou spotřebou energie. Energetická náročnost je desetkrát nižší ve srovnání s prostorami, ve kterých sídlí tyto zdravotnické provozy dnes.

„Nová klinika má řadu inovací, jedná se o první nemocniční stavbu v pasivním energetickém standardu a jsou zde poprvé v České republice použity chlazené stropy. Ty máme na lůžkových odděleních a na některých vyšetřovnách, v horkém létě zajišťují komfort, bez nepříjemného proudění vzduchu,“ vysvětlil autor projektu stavby Adam Rujbr.

Doplnil, že budova je kromě dalších technických vymožeností také vybavena kontrastním LED osvětlením usnadňujícím orientaci osobám s poruchami zraku a umí hospodařit i se slunečním zářením nebo třeba dešťovou vodou.

 
 
Reklama