Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Výběr aku vrtačky: Prozradíme vám, jak na to

Dovedete si v současnosti představit vlastní dílnu bez aku vrtačky? Nejspíše bude vaše odpověď zamítavá. Ano, tento typ nástroje je pro jakoukoli dílnu i specializovaný provoz naprosto nezbytný.

Volit je přitom možné hned několik modelů. My se v následujících řádcích zaměříme na to, podle jakých aspektů se vyplatí aku vrtačku vybírat. Na trhu se nachází spousta modelů vyznačujících se jak různým výkonem, tak třeba pojetím ergonomie anebo jinými funkcemi.

Vrtání do různých materiálů a krouticí moment

Rozmyslete se předem, do jakých materiálů hodláte vrtat. Jestliže pouze do dřeva, není zapotřebí nějakého našlapaného modelů s vysokým krouticím momentem. Naopak při vrtaní do kovu a zejména do betonu už potřebujete nástroj, jenž tyto činnosti bez problémů zvládne. Optimální je přečíst si test aku vrtaček. Dozvíte se v něm spousty podrobností, podle nichž se lze orientovat.

Jaký typ baterie si přejete?

Na baterii hodně záleží. Jestliže zakoupíte nejlevnější model, pak se můžete vsadit, že budete vrtat pouze velmi krátkou dobu. Provedení mající akumulátor slabší než 12 V vydrží pracovat cca 30 minut. Jestliže ale zvolíte model s baterií přesahující 18 V, výdrž stoupá. Optimální jsou modely a akumulátorem 35 V. S takovouto vrtačkou se už rozhodně neztratíte.

Ostatní důležité aspekty

Myslete i třeba na hmotnost konkrétní vrtačky anebo míru vibrací. Stejně tak se vyplatí promyslet i ergonomii konkrétního přístroje. Musí zkrátka dokonale padnout do ruky. Práce bude mnohem efektivnější.

Výběr aku vrtačky: Prozradíme vám, jak na to
 
 
Reklama