Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Novinky ze světa inteligentních elektroinstalací na veletrhu AMPER 2015

Ve dnech 24.–27. 3. 2015 se na brněnském výstavišti uskuteční 23. ročník mezinárodního veletrhu elektrotechniky, elektroniky, automatizace, komunikace, osvětlení a zabezpečení. AMPER je největším veletrhem elektrotechniky v ČR i na Slovensku. V současnosti je na veletrh přihlášeno více než 500 nových i tradičních vystavovatelů (stav k 15. 1. 2015). Aktuální vývoj dává tušit, že připravovaný veletrh AMPER 2015 má potenciál být ještě úspěšnějším než ročník minulý, na němž se prezentovalo 632 vystavovatelů z 20 zemí světa.

Inteligentní domy na veletrhu AMPER


Elektrotechnika nepochybně proniká a souvisí se všemi oblastmi průmyslu i běžné praxe, ať už jsou to moderní informační technologie, stavebnictví, strojírenství či architektura. V oblasti elektroinstalační techniky je fenoménem dnešní doby inteligentní dům, který se jako neviditelný sluha postará o řadu rutinních prací za vás, např. o žaluzie, příjemnou teplotu v jednotlivých místnostech, závlahu trávníku atd. Především ale dbá na vaše i své bezpečí a pravidelně vás informuje o všem důležitém. Také sleduje svoji spotřebu energií, protože mu záleží na vaší peněžence. Díky chytrému telefonu pak máte dokonalý přehled o všem, co se v domě děje, odkudkoliv na světě. Společnost Schneider Electric bude na veletrhu AMPER prezentovat svůj systém inteligentní elektroinstalace KNX, díky kterému budete mít celou domácnost jako na dlani. Stánek společnosti Schneider Electric najdete v hale P.

Ryze česká společnost ELKO EP z Holešova se svým systémem iNELS Smart Home Solutions klade důraz na pohodlnost bezdrátového ovládání a úsporu energie a uvádí tuto případovou studii.

Konkrétní případy využití chytré bezdrátové elektroinstalace iNELS potvrdily, že roční úspora ve vytápění může dosáhnout až 30 %. I běžný dům nebo byt se po nenáročné montáži bezdrátových termohlavic může stát nízkoenergetickým.

„V našich domácnostech je kladen největší důraz na úsporu ve vytápění, která tvoří největší položku rodinného rozpočtu. Tu systém iNELS dokáže v mnoha případech snížit až i o třetinu. Navíc naše bezdrátové řešení iNELS lze kdykoli instalovat bez sekání a bourání,“ uvedl Jiří Konečný, jednatel společnosti ELKO EP.

Konkrétním příkladem úspory energií je třípokojový panelový byt ve Zlíně o ploše 78 m2. Je vytápěný teplovodní soustavou ze společného domovního kotle a na radiátorech byly namontovány běžné termohlavice, bez možnosti nastavení programu. Roční náklady na topení činily 10 000 Kč. Majitelé se rozhodli pro instalaci čtyř bezdrátových termohlavic RFATV-1, které ovládají pomocí dotykové jednotky iNELS RF Touch. Hned po prvním roce došlo k úspoře na energiích necelých 30 %.

Druhým příkladem je středně velký rodinný dům v Uherském Hradišti. Dům o rozloze 130 m2 vytápí plynový kotel. Roční náklady na vytápění činily 30 000 Kč ročně. Po montáži osmi bezdrátových termohlavic RFATV-1 se roční náklady snížily na 18 027 Kč.


Bezdrátový systém iNELS RF Control umožňuje rychlou a čistou instalaci, která se provádí jednoduše bez bourání či sekání do zdí. Systém umožňuje vybírat pouze takové funkce, které právě potřebujete. Instalace je rychlá a jednoduchá, stejně jako ovládání prostřednictvím vašeho tabletu, chytrého telefonu nebo Smart TV Samsung. Nebudete již potřebovat žádný dálkový ovladač. Společnost ELKO EP uvádí v současné době na trh i samostatné produktové sady iNELS, které si může koupit a nainstalovat každý. Jednotlivé sady mají různé využití a tomu také odpovídají jejich názvy – Hra světel, Topení na dálku, Topení s úsporou, Snadná termoregulace, Radio & Hudba ve vašem vypínači, Dům na dotek a Univerzální dálkový ovladač. Více informací o produktech společnosti ELKO EP získáte na veletrhu AMPER na jejich stánku v hale P.

Prezentace největších lídrů z oboru

AMPER 2014 pohled na halu P

Bezdrátová řešení elektroinstalace na veletrhu představí také společnost ENIKA.CZ, která patří k nejvýznamnějším výrobcům v ČR s distribuční sítí v mnoha zemích světa. Novinky představí také společnost IES, která se v oblasti elektrotechniky vyprofilovala ve významného distributora renomovaných značek. Mimo vlastních dodávek zajišťuje také technické poradenství, školení, komplexní řešení v oblasti inteligentních budov a další služby. Novinky ze světa nejmodernějších technologií představní také např. společnost ABB, SIEMENS, OBO BETTERMANN, PHOENIX CONTACT, WAGO Elektro, SCHMACHTL CZ, KOPOS KOLÍN, Elektropřístroj, Elektro-System-Technik, Weidmüller, SALTEK, DCK HOLOUBKOV, Tritón Pardubice, LAPP KABEL, ELEMAN a mnoho dalších.

Silnou vystavovatelskou základnu veletrhu tvoří také firmy z oblasti osvětlení. Své novinky na veletrhu představí např. společnost ELSTAV lighting, která se specializuje na veřejné osvětlení, dále společnost EMOS, GREENLUX, KOOPERATIVA výrobní družstvo, TRON ELEKTRONICKÉ SOUČÁSTKY, AMAKO, Light Home, FULGUR, německá společnost Verbatim, ELEKTRO-LUMEN a další.

Veletrh AMPER láká nejen odborníky

Logo AMPER 2015

Veletrh AMPER nabízí všem odborníkům i fandům elektrotechniky, jedinečnou možnost si prohlédnout a podiskutovat o novinkách největších lídrů z oblasti elektroinstalační techniky, inteligentních elektroinstalací, elektrotechnické infastruktury budov a dalších vymoženostech přímo v praxi. AMPER stabilně láká k návštěvě přes 40 000 návštěvníků. Celých 10 % návštěvnosti tvoří zahraniční účastníci. Kromě expozic vystavovatelů, je nedílnou součástí veletrhu odborný doprovodný program tvořený semináři, konferencemi, školeními, specializovanými fóry a setkáními, který zasahuje do všech nomenklaturních oborů zastoupených na veletrhu.

Více informací naleznete na www.amper.cz.

Terinvest, spol. s r.o., Bruselská 266/14, 120 00 Praha 2, tel: +420 221 992 100, e-mail: amper@terinvest.com.

 
 
Reklama