Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Výpočtový nástroj pro výpočet energetické náročnosti osvětlení dle ČSN EN 15193-1:2017

V rámci programu EFEKT vznikl excelový nástroj pro energetické specialisty, který umožňuje jednoduchý, a přitom korektní výpočet energetické náročnosti osvětlení dle nové a platné normy ČSN EN 15193-1:2017.




Předkládaný výpočtový nástroj pro MS Excel poskytuje pohodlnou, rychlou a jednoduchou možnost výpočtu energetické spotřeby soustav umělého osvětlení dle aktualizované normy ČSN EN 15193-1:2017. Výpočtový nástroj implementuje podrobnou metodu a umožňuje pro až 50 zón objektu vypočítat celkovou spotřebu a indikátor LENI. Výrazné zjednodušení výpočtu spočívá v implementaci všech existujících možností zadání z normy a zjednodušení výpočtu nejsložitějšího činitele závislosti na denním světle FD, jehož určení dle normy je zdlouhavé. Toho je docíleno implementací TNI 730327, která poskytuje návod pro určení činitele přístupu denního světla FDS pro oblast České republiky. Výsledný nástroj dovoluje relativně přesné zhodnocení energetické náročnosti soustav umělého osvětlení v řádu několika minut.

Norma ČSN EN 15193-1:2017 je pevně zakotvena pro výpočet energetické náročnosti budov v rámci PENB. Lze ji také využít pro výpočet pro energetické audity a posudky.

Od 1. 10. 2017 již platí pouze nová aktualizovaná norma z roku 2017.

Tento nástroj je k dispozici včetně návodu a příkladů v příloze zprávy.


SEVEn, The Energy Efficiency Center, z.ú.
logo SEVEn, The Energy Efficiency Center, z.ú.

Podpora a rozvoj využívání úspor energie: poradenská činnost propojuje technické znalosti možností hospodárného využívání energie s jejich ekonomickou analýzou, celkovým hodnocením včetně dopadů na životní prostředí, návrhy optimálního způsobu financování ...

 
 
Reklama