Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Reference – zlatá střední cesta pro propojení audiovizuální techniky

Pro ty, kteří tápou, připravila značka Reference kabely, které představují zlatou střední cestu, se kterou nemůžete při propojení vaší audiovizuální techniky udělat chybu.

Pozlacení konektorů není zbytečným marketingovým trikem, ale má své opodstatnění
Pozlacení konektorů není zbytečným marketingovým trikem, ale má své opodstatnění

Pro dobrý signál je důležitá nejenom kvalita kabelu, ale i jeho délka. Obecně přijímanou délkou, kdy dochází ke změně přenášeného signálu vlivem vzdálenosti, je 5 metrů. Tato orientační pomůcka vychází z definice HDMI kabelů 1.3, kdy rozlišujeme dvě kategorie. U kabelů 1. kategorie je testován přenos na 74,5 MHz (1080i/720p) a 2. kategorie na 340 MHz (1600p). HDMI přitom neurčuje délku kabelu, ale pracuje pouze s útlumem signálu. Hranice pěti metrů vychází z praxe, kdy do této vzdálenosti dokáže většina kabelů kategorie 1. přenést i signál bez degradace, a také zvládne signál kategorie 2. Některé levné kabely však mohou mít problém i u daleko kratších vzdáleností. Kvalitní kabel tedy není luxusem, ale spíše nutností.

Pozlacení konektorů není zbytečným marketingovým trikem, ale má své opodstatnění. Pokud máte v přístroji pozlacené konektory, měli byste mít i zlacené konektory u kabelu. Při kontaktu různých kovů totiž může docházet k elektrolýze, a v jejím výsledku ke korozi kontaktu nebo vzniku galvanického článku, přechodového odporu, což ve výsledku ovlivní třeba kvalitu zvuku. Vybrat správný kabel není tak jednoduché ani pro profesionály. Pokud však nevedete signál dál než 5 metrů, připravila značka Reference pro zákazníky, kteří chtějí mít jistotu, že používají dobrý kabel, ale zároveň nehodlají utrácet zbytečné částky, kabely Gold Class v délce 1,5, 2,5 a 5 metrů.

Jde o 19pinové kabely ve verzi 1.3, v případě 1,5 metru je certifikován pro HDMI v1.4, takže je vhodný i pro přenos 3D a 4K obrazu. Kabely disponují trojitým stíněním (opletení + dvě mylarové fólie) doplněný o feritové magnety, které rovněž přispívají k odrušení a zamezení RFI a EMI interferencí. Vodiče jsou vyrobeny z bezkyslíkaté OFC mědi se stupněm čistoty 99,96 %. Doporučená cena 449,- Kč.

 
 
Reklama