Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Elektromagnetické záření a jeho vliv na lidské zdraví

Negativní vliv elektromagnetického záření z domácích elektrospotřebičů a elektrických rozvodů do dnešního dne nebyl prokázán. Přesto je určitá opatrnost na místě.

Domácí wi-fi router

V souvislosti se škodlivým elektromagnetickým zářením jsou často zmiňovány wi-fi routery. Vysílací výkon běžného wi-fi routeru se pohybuje okolo 50 mW a u takto nízkých intenzit elektromagnetického záření nebyl zjištěn žádný negativní vliv na lidské zdraví. Pokud však chcete být velmi opatrní, wi-fi router můžete na noc vypínat, případně jej umístit co nejdál od ložnice.

Mobilní telefony: Škodlivost zatím nebyla prokázána

Mobilní telefony patří k silnějším elektromagnetickým zářičům. O jejich vlivu na lidské zdraví se vedou spory. Aby se však škodlivý vliv mobilu na zdraví projevil, museli bychom telefonovat nepřetržitě mnoho hodin denně. Chcete-li vliv elektrosmogu z mobilního telefonu omezit, volejte jen krátce a pouze v těch lokalitách, kde je dostatečně silný signál.

Elektrické vedení a domovní rozvody

Jako zdroj možného elektrosmogu bývají označovány i domovní rozvody a venkovní elektrická vedení. Citlivým lidem se doporučuje například důsledně odpojovat elektrické spotřebiče a též optimalizovat elektrické rozvody.

Indikátory topných nákladů neškodí a jejich vysílací výkon je téměř zanedbatelný

Pokud je obytný dům napojen na dálkový zdroj tepla, na každém radiátoru pravděpodobně najdete indikátor spotřeby tepelné energie. Přestože moderní indikátory spotřeby tepla umožňují dálkový odečet hodnot a s terminálem rozúčtovatele komunikují pomocí rádiového signálu, obavy z jejich škodlivého vlivu na zdraví nejsou na místě. „Ve srovnání s wi-fi routery či mobilními telefony je vysílací výkon indikátorů a měřičů spotřeby s možností dálkového odečtu úplně zanedbatelný. Malá baterie, kterou je toto zařízení napájeno, v nich totiž musí vydržet po dobu až deseti let provozu,“ popisuje způsob práce měřičů s modulem rádiové komunikace Ivo Winkler ze společnosti ENBRA. „Měřič tohoto typu navíc slabý rádiový signál nevysílá nepřetržitě, ale pouze v nastavených intervalech. To nejen eliminuje zatížení interiérů elektromagnetickým zářením, ale také šetří baterii,“ doplnil Winkler.

ENBRA - indikátor topných nákladů Sontex 556
ENBRA - indikátor topných nákladů Sontex 556
ENBRA, a.s.
logo ENBRA, a.s.

ENBRA, a. s. je lídrem v prodeji vodoměrů a v první trojce dodavatelů měřičů tepla. Nabízí sortiment tepelné techniky, vzduchotechniky, chlazení a fotovoltaiky. Je dodavatelem produktů i poskytovatelem služeb - patří k vedoucí trojici rozúčtovatelů nákladů ...

 
 
Reklama