Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Elektrárny do kapsy

V dnešní době mobilních zařízení a neustálého online připojení je pro mnohé vážnou otázkou jak zajistit energii pro mobilní zařízení v případě, že se sportuje, cestuje, kempuje, jde se na turistiku, cyklistiku atd.

Například mobilní telefony, až na některé výjimky, je třeba nabíjet cca jednou za den, dva. Jednou z možností je dobíjení solárními nabíječkami. Ty nám zabezpečují energii ze slunečního záření Na trhu se dají najít mnohé nabíječky, a problém vzniká při výběru, která solární nabíječka na mobil je pro mně vhodná?

Výkon je důležitý
Pokud potřebujete nabíjet energeticky náročnější zařízení jako iPad, nebo potřebujete nabíjet několik zařízení najednou, potřebujete výkonnější solární nabíječku. Obecně budete potřebovat minimálně 15 wattový panel. V případě, že se rozhodnete nabíjet laptop, budete potřebovat baterku a regulátor (převodník). A pokud chcete nabíjet zařízení používaná pro běžnou elektrickou síť, budete potřebovat pořádně výkonný solární panely (nad 25 wattů, baterii a převodník na stejnosměrný-střídavý proud).

Pozor na nízké ceny
Při výběru panelu s nízkým výkonem jen kvůli ušetření peněz je třeba být opatrný. Často jsou to zařízení s malým panelem, ale v konečném důsledku skončíte frustrovaný délkou doby nabíjení. Při nabíjení telefonů solární nabíječkou s výkonem 4-6 wattů to trvá často 3-6 hodin, zatímco z elektrické sítě nebo solární nabíječkou s vyšším výkonem trvá nabíjení 1-2 hodiny.

Na slunci záleží
Velmi důležitý fakt při výběru solární nabíječky je množství slunečního světla a počet slunečních hodin přes den, resp. kolik hodin můžete využívat na solární nabíjení. V případě, že jste v oblasti, kde je méně slunečního záření a více stínu nebo oblaků, např. mezi horami, potřebujete výkonnou solární nabíječku, kterou rychle dobijete baterie. V případě, že žijete na slunném místě, nebo potřebujete ušetřit váhu, kterou nesete např. při turistice a jste v slunné oblasti, stačí i menší panel, který však vyžaduje více času na dobíjení.

Při výběru je třeba dávat pozor i na technologii "auto-restart". Některé solární nabíječky na mobil přestanou nabíjet, pokud se objeví oblaka nebo někdo zastíní panel, a nezačnou nabíjet, dokud se zařízení neodpojí a nezapojí opět. Vybírejte si zařízení, které se znovu zapnou automaticky.

Vybírejte si solární nabíječky na mobil podle svých potřeb, a podle zařízení, které potřebujete nabíjet. Ať se jedná o solární power bank, zda potřebujete ve slunném prostředí zastínit nabíjeny zařízení, aby se přehřátí nebo nabíjíte ve studeném prostředí, a potřebujete větší délku kabelu, aby zařízení mohlo být v teplejším prostředí, nevybírejte si jen podle ceny, ale ujistěte se, že vám vybraná nabíječka nevezme víc, než vám dá.

 
 
Reklama