Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Inteligentní domácnosti táhnou

V zemích EU bylo dle aktuálního výzkumu agentury Berg Insight loni evidováno 6,6 milionu chytrých domácností. Přestože je Česko pozadu a inteligentní elektroinstalace využívá jen zhruba 6 % domácností, odborníci meziročně registrují 100 % nárůst.



Zájem o využívání chytrých domácností neustále roste. Kromě stínicí techniky lze centrálně ovládat také přístupy do domu či zařízení terasy. Oblíbené jsou scénáře, které si lidé mohou vytvořit v souladu s běžným chodem domácnosti či pro výjimečné události.

„Díky jednoduchému ovládání našich aplikací pro řízení domácnosti je vytvoření scénáře maličkost. Jedním dotykem vyvoláte například scénář Odchod, kdy se automaticky spustí rolety, zavřou se střešní okna, zamknou dveře a zapne se alarm,“ vysvětluje Hana Pobořilová, marketingová manažerka české pobočky společnosti Somfy, největšího výrobce pohonů a řídicích systémů pro stínicí techniku na světě.

Systém také dovoluje plánovat jednotlivé scénáře předem do kalendáře. O víkendu pak mohou být v domácnosti nastaveny jiné scénáře než v pracovních dnech. „Díky slunečním a teplotním čidlům umí systémy TaHoma a Connexoon také samy ovládat stínicí techniku a v domácnosti tak udržovat optimální teplotu či žádanou spotřebu energie,“ dodává Pobořilová.

 
 
Reklama